"No passaran": la lluita de Bellprat contra tres projectes d'energies renovables

A l'entorn del poble s'hi ha projectat posar molins de vent, plaques solars i una línia d'alta tensió

Els veïns de Bellprat, el poble més petit de l'Anoia, estan indignats pels tres projectes d'energies renovables previstos. Creuen que si tiren endavant, el territori quedarà "trinxat" i estan decidits a barrar-los el pas.

Hi ha planejada la instal·lació d'una desena d'aerogeneradors, un macroparc fotovoltaic de 65 hectàrees i una línia de molt alta tensió, la MAT, a tocar del poble.

"Hem decidit tancar les tres entrades del poble per proclamar que no estem d'acord amb la manera com s'estan imposant tres projectes de transport i generació d'energia del poble", diu un dels veïns de Bellprat.

"Què vol dir energia verda? Trinxar el territori verd?", es pregunta indignada la Rita, una altra de les veïnes.

El que indigna més als veïns és la imposició dels projectes sense consulta
Els habitants de Bellprat han posat cartells i barreres simbòliques a les entrades del poble (CCMA)


El risc de despoblament s'incrementa

En total, uns 200 dels 947 municipis de Catalunya tenen un risc real de desaparèixer. I un d'ells és Bellprat, on viuen 73 persones. Aquests projectes faran baixar la qualitat de vida dels habitants de Bellprat, explica dolgut un veí del poble.

"Amb aquestes actuacions, el risc de despoblament s'incrementa."

Erola Ribaudí, de Sant Martí de Tous, també de l'Anoia, exposa: "Hi ha alternatives per a una transició energètica justa que no s'estan escoltant." "Tenim molt poc marge de defensa o de fer al·legacions", afegeix.

Els qui viuen al poble volen protegir la terra i denuncien la poca veu que tenen els pobles petits com ara el seu, amb només 73 habitants.

L'alcalde de Bellprat, Carles Pol Gual, ha advertit que, davant l'intent d'introduir millores, no reben resposta. "Fa molt més soroll qualsevol estament en grans ciutats que no pas en pobles petits, tenim pocs vots i poc poder", manifesta.

'Si se'n surten, ningú voldrà viure aquí', lamenta un dels veïns, Jordi Ribaudí
"Si se'n surten, ningú voldrà viure aquí", lamenta un dels veïns, Jordi Ribaudí (CCMA)


Segon "desastre" al poble
La setmana vinent farà un any que Bellprat va quedar cremat per l'incendi de la Conca de Barberà i l'Anoia, que va afectar al voltant de 1.700 hectàrees de sis municipis diferents. El més perjudicat va ser aquest petit poble, a l'Anoia, on van cremar més d'un miler d'hectàrees.

Els veïns critiquen que les decisions es prenguin 'des de dins d'un despatx i sobre un mapa de paper' 
Els veïns critiquen que les decisions es prenguin "des de dins d'un despatx i sobre un mapa de paper"

Els veïns creuen que aquests projectes "arrasaran" amb l'entorn del poble que no es va cremar. Com a queixa, han col·locat barreres simbòliques als accessos del poble i cartells que clamen que són ells qui han de decidir què hi passa, en aquest territori.

Catalunya té pendent posar-se al dia en energies renovables, i cada vegada són més els municipis on plana algun projecte de plaques solars o grans aerogeneradors.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut