Reunió entre Torra i Sánchez a La Moncloa el 9 de juliol (EFE)
Reunió entre Torra i Sánchez a La Moncloa el 9 de juliol (EFE)
Barcelona

No hi haurà reunió Torra-Sánchez en el Consell de Ministres a Barcelona

La Generalitat assegura que no ha rebut cap proposta formal i La Moncloa descarta una trobada bilateral

RedaccióActualitzat

El president Quim Torra i el del govern espanyol, Pedro Sánchez, no es reuniran el 21 de desembre, dia en què el Consell de Ministres es farà a Barcelona.

Aquell dia, ni la trobada Torra-Sánchez que vol la Moncloa ni la reunió bilateral dels dos governs que proposa la Generalitat sembla que vagin per bon camí.

El president Quim Torra, segons fonts de govern, no veu oportú que la reunió pendent amb Sánchez es faci amb presses i aprofitant l'avinentesa d'un Consell de Ministres. Insisteixen que volen una reunió de treball i no només una foto. A més, afegeixen, que no s'ha rebut cap petició formal d'una trobada entre els dos presidents.

 

Notícia relacionada: Torra demana per carta a Sánchez una reunió i La Moncloa respon que no és el moment

 

 

El govern català també espera la resposta formal a l'oferta de la Generalitat de fer una cimera bilateral entre els dos executius el mateix dia 21. Des de s'Agaró, però, el ministre de Foment, José Luis Ábalos, ha deixat clar quina serà la resposta:

"No crec en la bilateralitat del govern d'Espanya i de Catalunya. Crec en altres coses, però no crec que siguin dos estats diferents i, per tant, hem de tenir clar quin és el punt de partida de concepció que tenim. I potser, com que no tenim el mateix, haurem de buscar una altra fórmula"

La proposta de reunió bilateral l'anunciava la consellera de la Presidència, Elsa Artadi, la setmana passada:

"No pot ser que vinguin per fer turisme ministerial. Suposo que el que venen a fer aquí és aproximar-se al que ells reconeixen i ho reconeix tothom com el repte polític més gran que té l'estat espanyol ara mateix"

El cap de gabinet de Torra ha enviat aquesta setmana una carta al seu homòleg de La Moncloa en què expressava que el govern vol "aprofitar qualsevol ocasió per tractar a fons i rigorosament el greu conflicte polític existent".

 

Represa del diàleg al juliol

Els presidents Torra i Sánchez es van trobar el 9 de juliol a La Moncloa, en una imatge que feia temps que no es veia. Durant un any i mig, els màxims responsables del govern espanyol i català no es van trobar. La reunió anterior d'aquest estil va ser l'11 de gener de 2017, quan el president espanyol, Mariano Rajoy, i el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, es van trobar sense càmeres.

Al juliol els dos presidents es van reunir durant dues hores i vint minuts. Després van passejar durant mitja hora pels jardins del complex presidencial, i van aprofitar per seguir parlant en un entorn més informal. En total, tres hores de reunió en què es va acordar acostar posicions i obrir vies de diàleg, entre les quals que es tornés a convocar la comissió bilateral Estat-Generalitat.

La bilateral es va fer finalment l'1 d'agost i va servir per evidenciar les profundes discrepàncies en presos i dret a l'autodeterminació, però va obrir el camí per seguir dialogant sobre infraestructures i traspassos de competències.

ARXIVAT A:
Procés catalàQuim TorraPedro Sánchez
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut