Una dona es cargola de dolor
L'endometriosi continua sent una malaltia ignorada tot i que la pateix 1 de cada 10 dones en edat fèrtil

"No és un problema de dones, és de la societat": pla contra l'endometriosi a França

Macron anuncia una estratègia de país per lluitar contra aquesta malaltia ginecològica que continua sent ignorada i desconeguda

Irene Vaqué ReigActualitzat

Una de cada deu dones pateix endometriosi a França, però aquesta malaltia ginecològica continua sent ignorada, menystinguda i desconeguda.

Per això el govern d'Emmanuel Macron ha llançat una estratègia nacional de lluita contra aquesta patologia, que pot causar dolors invalidants i també infertilitat.

"No és un problema de dones, és un problema de la societat", ha afirmat el president francès en un vídeo difós a les xarxes en què remarca que es triga una mitjana de set anys a diagnosticar una malaltia que afecta més de dos milions de franceses. El missatge convida a parlar del tema per aconseguir "canviar les coses":

És excepcional sentir un dirigent internacional parlant d'aquesta manera sobre l'endometriosi, però al cap de la República no li han faltat les crítiques per electoralisme dels que l'acusen de buscar el vot femení de cara a les presidencials de l'abril.


"Escolteu les dones quan diuen que tenen dolor"

El discurs de Macron s'ha acompanyat d'un altre vídeo amb el testimoni de diverses dones diagnosticades d'endometriosi i també de l'eurodiputada i ginecòloga Chrysoula Zacharopoulou, que lidera el projecte.

Dolor incapacitant que afecta tots els espais de la vida, diagnòstics que arriben al cap de deu anys, patiment a l'hora de buscar un embaràs, desmais o manca d'atenció especialitzada són alguns dels temes que comenten en la gravació, en què s'explica que, actualment, l'endometriosi no té cura.

Les participants a la campanya demanen escoltar les dones que es queixen del mal vinculat a la regla i ser conscients que tothom té alguna germana o amiga amb endometriosi.

 

En aquest enllaç es poden veure les intervencions més llargues de totes les persones que han participat en la campanya.

L'endometriosi és la primera causa d'infertilitat a França. Continua havent-hi molt desconeixement de la malaltia, causada per la presència de teixit de l'endometri -la mucosa que cobreix l'úter- fora d'aquest òrgan.

Macron ha afirmat que l'objectiu de l'estratègia és comprendre millor la malaltia i les seves causes i buscar tractaments terapèutics.

El polític francès ha promès recursos "a l'altura dels reptes" per a la investigació, tot i que no els ha concretat. I fins al febrer no es reunirà per primera vegada el comitè que definirà el pla d'acció de l'estratègia, en què participaran representats de les pacients, dels professionals sanitaris i dels ministeris implicats.


EndoCat reclama més investigació

A Catalunya, la Generalitat va posar en marxa un protocol amb la intenció de fer més ràpid el diagnòstic de l'endometriosi, que sol arribar entre vuit i deu anys després de l'inici dels símptomes.

L'Associació d'Afectades d'Endometriosis de Catalunya ha demanat al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que segueixi l'exemple de Macron i es fomenti la investigació de la malaltia:

 

 

 

 

ARXIVAT A:
FrançaSalutEmmanuel Macron
Anar al contingut