La portada de The Onion amb tots els articles repetits pels tirotejos massius
La portada de The Onion amb tots els articles repetits pels tirotejos massius

"No es podia evitar", l'article satíric que es repeteix per denunciar els tirotejos

The Onion publica des de fa vuit anys un article repetit cada cop que hi ha un tiroteig als Estats Units

Felip GordilloActualitzat

"'No hi ha manera d'evitar-ho', diu l'única nació on això passa habitualment" és el missatge que publica el mitjà satíric The Onion cada cop que hi ha un tiroteig als Estats Units. Fa vuit anys que ho fan i aquest últim cop -- pel tiroteig en una escola de primària de Texas -- han arribat a omplir tota la portada amb el mateix article.

Així es veia la portada de The Onion l'endemà de la massacre:


L'article, d'unes 200 paraules, sempre inclou el mateix contingut: un ciutadà fictici explica que és una "tragèdia terrible", però que no s'hi pot fer res per evitar-ho. Només canvien dos detalls: el lloc on ha passat el tiroteig i el nombre de víctimes.

El text acaba explicant que els EUA són "l'única nació econòmicament avançada del món on s'han produït aproximadament dos tirotejos massius cada mes durant els últims vuit anys".

Pel tiroteig de Texas, que ha fet 21 morts, el mitjà també ha publicat un fil de Twitter amb tots els articles repetits que ha fet els últims anys.

La primera vegada que The Onion va fer aquest article va ser el 27 de maig de 2014, pel tiroteig d'Isla Vista. Des de llavors l'han publicat 21 cops. Dues vegades aquest 2022, per tiroteig d'Uvalde i pel de Buffalo, que va passar fa deu dies en un supermercat.

"No em podia imaginar que passaria a una milla de casa"

El primer article el va escriure Jason Roeder i ell mateix va acabar vivint un tiroteig a prop de casa seva. Va ser el 2018, a Parkland, a Florida. Roeder vivia a una milla (1,6 quilòmetres) de l'institut Marjory Stoneman Douglas on un jove de 19 anys, que havia estat expulsat del centre, va matar 17 persones amb un fusell semiautomàtic.

Roeder va penjar llavors aquest missatge a les xarxes: "Quan vaig escriure aquest titular, no tenia ni idea que s'aplicaria a l'institut a una milla de casa meva".


Un indicador del suport al control d'armes

El missatges de The Onion s'ha convertit en un clàssic i gairebé en un mem per fer evident el suport al control d'armes als Estats Units. Els enllaços que el mitjà publica a les xarxes tenen milers de repiulades i "m'agrades".

Fins i tot altres mitjans nord-americans com The Washington Post i Wired l'han situat com l'exemple de la frustració per la repetició de tirotejos massius al país.

ARXIVAT A:
Estats Units
Anar al contingut