L'aparell va poder arribar bé fins a la pista d'aterratge, on hi havia els serveis d'emergències (Reuters)

"No en tinc ni idea": un passatger fa aterrar l'avioneta amb el pilot inconscient

Va passar dimarts a Florida, als Estats Units, en un aparell on viatjaven el pilot i dos passatgers

Redacció / ReutersActualitzat

Un passatger sense cap mena d'experiència va aconseguit fer aterrar una avioneta aquest dimarts a Florida, als Estats Units. A bord només hi havia tres persones, segons un comunicat de premsa de l'Administració Federal d'Aviació dels EUA.

Eren dos passatgers que estaven volant de tornada de les Bahames, i el pilot, que de sobte es va trobar molt malament, fins al punt que no era capaç d'enllaçar les paraules. I encara menys, és clar, de pilotar.

Com es pot sentir en l'àudio recollit per LiveATC.net, l'inici de la conversa entre el passatger i el personal la torre de control va ser d'allò més sincer:

- Tinc una situació greu, aquí. El meu pilot ha quedat inconscient, no tinc ni idea de com pilotar l'avió!

- 333Lima Delta, Roger, quina és la teva posició?

- No en tinc ni idea. Veig la costa de Florida davant meu, però no en tinc ni idea.

- 333Delta de Lima, no et sentim gaire bé. Quina és la situació amb el pilot?

- Es troba molt malament, no pot fer res.

- Roger, intenta mantenir les ales a nivell i mira si podeu començar a baixar cap aquí. Premeu cap endavant els controls i baixeu a un ritme molt lent. Mantingueu les ales anivellades i només intenteu seguir la costa, ja sigui en direcció nord o sud. Estem intentant localitzar-te. Si pots, prem el botó IDENT.

- Quin botó és?

- A l'aparell transponedor hi ha un botó que diu IDENT, premeu-lo.

El controlador va ordenar a l'avió de passatgers que es dirigís cap a l'aeroport internacional de Palm Beach, des d'on van alertar els serveis d'emergència i van trucar a un exinstructor de vol, Robert Morgan.

L'home té experiència en aparells del fabricant Cessna, com el de l'incident, i va ser l'encarregat d'intentar salvar l'aterratge a distància. A través de l'emissora va explicar pas per pas què s'havia de fer en el moment de tocar terra.

- T'explico com fer-ho: fes un gir a la dreta a la pista. Un cop allà, continueu per la pista i després gireu a la dreta per Lima 3. [...] Tenim una entrada d'emergència, [...] ara obrim les pistes.

Finalment l'operació va ser un èxit i l'avió va poder aterrar a l'Aerport Internacional de Palm Beach, on els esperava una corrua de vehicles d'emergències. Segons els informes, l'Administració Federal d'Aviació dels Estats Units està investigant per determinar la causa de la malaltia del pilot. Aquest és l'àudio de la conversa:

 

ARXIVAT A:
Estats Units
Anar al contingut