Ciutat de Mèxic

"No em cuiden, em violen", el clam de milers de dones a Mèxic contra la policia

Es calcula que el 94% de casos de violació no es denuncien perquè les víctimes no confien en les autoritats

Sílvia HerasActualitzat

Milers de dones de Mèxic han sortit al carrer contra les agressions sexuals i violacions que pateixen, i per exigir justícia. La violència masclista és un dels principals problemes de seguretat pública d'aquest país.

Es calcula que, a Mèxic, el 94% de casos de violació no es denuncien. En bona part perquè les víctimes no confien en les autoritats.
Entre gener i juny d'aquest any, s'han denunciat 8.464 violacions. I aquestes agressions sexuals també són comeses per la policia. Els últims casos han passat aquest mateix agost.

 

 

"No em cuiden, em violen" és el crit que s'ha fet viral al país.

Durant dies, mesos, anys, han exigit justícia i que es posi fi a la violència contra les dones. Ara, la violació de dues noies per part de policies ha fet esclatar la còlera. Com dilluns, milers de dones van sortir al carrer divendres a Ciutat de Mèxic. I això és el que reivindicaven:

"Prou abusos sexuals per part de policies i militars, prou insensibilització a la violència de gènere. No em cuiden, em violen. Exigir justícia no és provocació."

 

 

"És una cosa que passa cada dia, cada minut, cada hora, i no ens n'adonem", explicava una manifestant.

El 3 d'agost una noia de 17 anys tornava d'una festa quan una patrulla de policia es va oferir a portar-la a casa. Segons la seva denúncia, quatre agents la van violar a l'interior del vehicle policial.

El dia 8, una adolescent de 16 anys va denunciar un policia per violar-la al lavabo del museu on era becària. En el primer cas, sis policies van ser suspesos, no detinguts, i la víctima va abandonar el procés quan es van filtrar les seves dades a la premsa. La titular de Justícia de la capital va dir, en un primer moment, que ja no hi havia cas. En la segona violació, el policia està detingut, però dies després no s'havien presentat encara càrrecs.

 

 

Les manifestants han provocat destrosses. L'alcaldessa ha descrit les protestes com una provocació.

"Sembla que les protestes aixequen més ressentiment que els feminicidis i les violacions, que passen tan impunement", es lamentava una manifestant.

Les dades de l'ONU són esfereïdores: cada dia, 9 dones són assassinades a Mèxic.

ARXIVAT A:
Violència masclista
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut