Travis McMichael parla amb el seu advocat durant el judici
Travis McMichael parla amb el seu advocat durant el judici

"No el veien com un ésser humà": culpables de crim d'odi els assassins d'un jove negre

Els missatges a les xarxes socials dels tres homes blancs que van matar el jove afroamericà Ahmaud Arbery, ara fa dos anys, han estat clau per declarar-los culpables

RedaccióActualitzat

"Hem obtingut justícia per a l'Ahmaud!", celebrava Marcus Arbery en saber la decisió del jurat federal sobre l'assassinat del seu fill.

El jurat ha declarat culpables de crim d'odi motivat per racisme els tres homes blancs que van matar el jove afroamericà Ahmaud Arbery, de 25 anys, mentre feia esport, el febrer del 2020. El jurat, format per vuit persones blanques, tres d'afroamericanes i una d'hispana, ha deliberat durant menys d'un dia fins a arribar al veredicte.

Travis McMichael, el seu pare, Gregory, i el seu veí William "Roddie" Bryan ja van ser declarats culpables d'homicidi al novembre i condemnats a cadena perpètua per un tribunal estatal al gener.

Travis McMichael parla amb el seu advocat durant el judici
Travis McMichael parla amb el seu advocat durant el judici (Reuters/Stephen B. Morton)


Si el primer judici només va tocar superficialment el component racista en la mort d'Arbery, el procés en la justícia federal ha posat aquesta qüestió al centre del debat. En el primer judici, els fiscals van evitar qualificar el crim de racista i van centrar-se a demostrar que els tres homes eren responsables de la mort del jove.

Amb la sentència d'aquest dimarts, podrien rebre una altra condemna a cadena perpètua.

Als Estats Units, els crims d'odi designen accions contra una persona per raó de determinades característiques de la seva identitat.

Una dona amb un cartell reclamant justícia per a Ahmaud Arbery
Una dona amb un cartell reclamant justícia per a Ahmaud Arbery (Reuters/Marco Bello)


"Una batalla llarga i esgotadora"

Després de l'anunci del veredicte, els familiars d'Arbery han celebrat la decisió del jurat federal. "Ha estat una batalla llarga i esgotadora", ha dit la mare del jove, Wanda Cooper-Jones, que ha recordat els casos en què famílies afroamericanes no se n'han sortit als tribunals:

"Avui nosaltres hem obtingut una victòria, però hi ha moltes famílies que no ho han aconseguit."

"Demà fa dos anys des que Ahmaud Arbery va ser perseguit, atrapat i assassinat a sang freda mentre feia exercici al seu barri. Avui, després de molta tristesa i dolor, la família pot deixar enrere aquest capítol", ha dit després del judici Ben Crump, advocat dels familiars d'Arbery.

Jasmine Arbery, germana d'Ahmaud, plorant durant el judici
Jasmine Arbery, germana d'Ahmaud, plorant durant el judici (Reuters/Stephen B. Morton)

Durant el judici, els advocats han defensat que els tres homes van matar Arbery perquè era negre, perquè no el veien "com un ésser humà". L'acusació ha enumerat els insults que Travis McMichael va dir sobre els afroamericans, als quals va qualificar de "criminals", "micos", "salvatges" i "infrahumans".

L'acusació s'ha sostingut en les declaracions d'una vintena de testimonis i missatges a les xarxes socials en què els tres homes mostraven menyspreu cap als afroamericans.

Crump ha dit que tot plegat ha permès demostrar la motivació racista del crim:

"Per molts de nosaltres mai va haver-hi dubtes que Greg McMichael, Travis McMichael i William Bryan van perseguir-lo pel color de la pell. Però el vídeo, els missatges fastigosos a les xarxes socials i la declaració dels testimonis ha estat el que ha revelat al món i al jurat el seu odi."

En canvi, la defensa ha dit que Travis i Gregory McMichael i William Bryan van perseguir Arbery per detenir-lo i portar-lo a la policia perquè sospitaven que havia entrat sense permís en una casa en construcció.

Imatge d'Ahmaud Arbery en una paradeta a l'exterior del tribunal del comtat de Glynn, el novembre passat
Imatge d'Ahmaud Arbery en una paradeta a l'exterior del tribunal del comtat de Glynn, el novembre passat (Reuters/Marco Bello)


Assassinat mentre feia esport

El 23 de febrer de 2020, aquest dimecres fa dos anys, Ahmaud Arbery va sortir a córrer pel seu barri a Brunswick, un municipi d'uns 15.000 habitants de Geòrgia, al sud-est dels Estats Units. Estava fent exercici quan van començar a perseguir-lo tres homes, armats, que anaven en dues furgonetes.

Durant uns mesos, la mort d'Arbery va passar força desapercebuda. El mes de maig, però, va filtrar-se un vídeo que va enregistrar Bryan on es veia com Travis i Gregory McMichael perseguien el jove, l'acorralaven amb la furgoneta i Travis McMichael li disparava a boca de canó amb una escopeta.


La investigació va permetre detenir els tres homes. Un d'ells, Gregory McMichael, és un antic policia del comtat de Glynn i investigador de l'Oficina de la Fiscalia de Brunswick.

L'assassinat d'Ahmaud Arbery, juntament amb els de Breonna Taylor i George Floyd –tots tres els primers mesos de 2020–, va convertir-se en una de les icones del moviment Black Lives Matter.

Les morts de ciutadans afroamericans van desencadenar una onada d'indignació i protestes als Estats Units exigint justícia racial com no es veia des de l'assassinat de Martin Luther King.

 

ARXIVAT A:
RacismeEstats UnitsDelicte d'odi
Anar al contingut