"No deixeu ni un paper": els whatsapps d'Interior abans que el PP perdés el poder el 2018

Els missatges d'alts càrrecs del Ministeri de l'Interior del govern Rajoy mostren la preocupació perquè el govern del PSOE no trobés proves comprometedores

RedaccióActualitzat

Francisco Martínez: "Jose, una abraçada forta i ànims. M'imagino que estareu fent neteja."

José Antonio Nieto: "Hola, Paco, una abraçada per a tu. Efectivament, neteja obligada!"

Francisco Martínez: "No deixeu ni un paper, que entraran a sac."

En aquesta conversa de WhatsApp del 31 de maig del 2018 del número dos del Ministeri de l'Interior, José Antonio Nieto, confirma al seu antecessor que estan fent "neteja".

Era la vigília que la moció de censura contra Mariano Rajoy prosperés i deixés el govern espanyol en mans de Pedro Sánchez, i volien evitar deixar proves comprometedores al govern del PSOE.

Principalment de l'ús irregular de fons reservats, per exemple, els que presumptament es van fer servir per espiar a l'extresorer del PP, Luis Bárcenas.


Martínez buscava assegurar-se un escó

Els missatges de WhatsApp entre Martínez, Nieto i altres càrrecs del PP inclosos al sumari evidencien la preocupació pel primer, Francisco Martínez Vázquez, per aconseguir un càrrec.

De les converses a què ha tingut accés TV3, es desprèn que un any més tard va intentar sense èxit que el secretari general del partit, Teodoro García Egea, el col·loqués a les llistes electorals:

30 març 2019, Francisco Martínez a García Egea: "Saps que em conformo amb anar a la candidatura de l'Assemblea de Madrid i quan passi la tempesta, si no compteu amb mi, torno a la meva professió sense problemes. Crec que tinc dret a no quedar marcat i assenyalat, abandonat pel partit, jo SEMPRE vaig agafar el telèfon a TOTHOM."

"Perdona l'atreviment, Mariano"

Ho havia provat uns dies abans de manera més formal amb Mariano Rajoy:

24 de març de 2019, Francisco Martínez a Mariano Rajoy: "Estimat president, bona tarda, soc Paco Martínez, espero que estiguis molt bé. Perdona l'atreviment d'escriure't, només volia dir-te que, tal com estan les coses a dia d'avui, sembla que no aniré a cap llista. He passat de ser algú valuós pel partit a ser apartat com una mena d'empestat. Crec que no és just i que no m'ho mereixo."

No consta enlloc que Rajoy, llavors ja retirat de la vida política i exercint un altre cop de registrador de la propietat, li contestés, i Martínez al final es va quedar sense escó i sense càrrec al partit.

Martínez, que abans de fer carrera al PP va ser professor de dret administratiu a la Universitat Pontifícia Comillas, on havia estudiat, va ser diputat al Congrés del juliol del 2016 al maig del 2019.

Al seu telèfon mòbil s'hi van trobar altres converses: amb el director adjunt de la Policia Nacional, Eugenio Pino, comissaris de policia i periodistes.

Són converses que denoten complicitats entre els poders polític, policial, judicial i mediàtic, com per exemple les que va tenir amb el comissari Enrique García Castaño, que tenia el sobrenom de "El Gordo".

L'exministre de l'Interior i antic dirigent del PP Jorge Fernández Díaz
L'exministre de l'Interior i antic dirigent del PP Jorge Fernández Díaz

"Jorge és el cadàver que cal passejar"

El 2017 tots dos parlaven així de l'exministre Jorge Fernández Díaz quan estava en marxa la comissió d'investigació del cas Kitchen al Congrés dels Diputats:

Castaño: "Jorge és el cadàver que cal passejar perquè no s'arribi més amunt, parlo del tema català, la gravació és una peça més del trencaclosques."

En una conversa mostren preocupació pel futur un cop fora del govern i sense suports a dins del partit:

Castaño: "Em vaig trobar amb la Cospe (María Dolores de Cospedal) i el seu marit i em van dir que el tema s'hauria d'haver arreglat ja, que parlaria amb mi. Segons el secretari d'estat ja ha donat l'ordre que em canviessin i de manera clandestina torni a muntar el tema català. No sé si refiar-me'n."

Martínez: "Jo ja no em refio de ningú."

"Si trec el pendrive de Bárcenas, què passa?"

Un cop ja estava cessat, Castaño va sondejar Martínez amb l'amenaça de fer públiques suposades proves del cas Kitchen:

Castaño: "Si trec el pendrive de Bárcenas, què passa?

Martínez: "Intenta buscar alguna cosa a fora."

L'Audiència Nacional investiga Francisco Martinez per malversació, encobriment i delictes contra la intimitat de les persones en el cas Kitchen.

La Fiscalia demana per a ell i per a Jorge Fernández Díaz 15 anys de presó en considerar-los, juntament amb l'excomissari Villarejo, responsables d'un pla policial il·legal per robar documents a Luis Bárcenas.

Per la seva banda, el successor de Martínez al Ministeri d'Interior, José Antonio Nieto, el febrer del 2019 es va convertir en el portaveu del PP al Parlament d'Andalusia, i actualment és el conseller de Justícia, Administració Local i Funció Pública de la Junta d'Andalusia.

El conseller de Justícia de la Junta d'Andalusia, José Antonio Nieto, l'1 de març a Sevilla (Europa Press)

 

ARXIVAT A:
PPAudiència NacionalLuis Bárcenas
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut