Amb la crisi, hi ha hagut immobles o terrenys que s'han venut per un preu inferior al que marca el cadastre
Amb la crisi, hi ha hagut immobles o terrenys que s'han venut per un preu inferior al que marca el cadastre
Madrid

No caldrà pagar l'impost municipal de plusvàlues si l'immoble ha perdut valor

Una sentència del Tribunal Constitucional obliga el govern espanyol a modificar aquest tribut perquè considera que només es pot exigir quan s'ha guanyat diners en una transmissió d'una propietat

RedaccióActualitzat

L'impost municipal sobre les plusvàlues té els dies comptats, almenys en la seva actual formulació. Una sentència del Tribunal Constitucional obliga el govern espanyol a modificar aquest tribut.

El Constitucional considera que l'administració no pot cobrar l'impost sobre les plusvàlues quan algú ven un immoble per menys diners dels que va pagar al comprar-lo. Diu que només es pot exigir quan s'ha guanyat diners en una transmissió d'una propietat, ja sigui en vendre-la o heretar-la.

Amb la crisi, hi ha hagut immobles o terrenys que s'han venut per un preu inferior al que marca el cadastre –referent per a aquest impost– i els afectats ho han portat als tribunals. El Constitucional es pronuncia així pels dubtes que li havia plantejat un jutjat de Sant Sebastià i anul·la parcialment el tribut a Guipúscoa.

A Catalunya, la justícia ja s'ha pronunciat diverses vegades en aquest sentit, segons l'advocat Josep Miquel Moragues, del despatx lleidatà Moragues, que n'ha defensat alguns casos. Ara, segons Moragues, la sentència del Constitucional reforçarà la doctrina contra el cobrament de l'impost en cas de minusvàlua.

Segons Moragues, diversos ajuntaments catalans ja han modificat les ordenances per no cobrar l'impost de plusvàlues en el cas que el preu de venda sigui inferior al de compra o bé apliquen bonificacions i exempcions en aquests casos.

La plusvàlua és un dels impostos més importants per als municipis, que recapten per aquest concepte uns 2.000 milions d'euros l'any.

Anar al contingut