"No a la incineradora": rebuig a Cercs per la reobertura de la central tèrmica

La gran inversió econòmica que suposaria per a la comarca topa amb el rebuig de molts veïns, que ho veuen com un perill mediambiental

RedacccióActualitzat

Protesta davant de l'Ajuntament de Cercs contra el projecte per construir una planta de generació d'electricitat a partir de la crema de residus industrials. Els opositors al projecte s'han organitzat en una plataforma i pensen lluitar contra la iniciativa.

Els concentrats s'han manifestat davant el consistori amb mascaretes i darrere una pancarta que clama "No a la incineradora".

 

La Plataforma Antiincineració de Cercs denuncia que el projecte "és un sabotatge a l'emergència climàtica i ambiental" i estan disposats a impedir que tiri endavant, escarmentats pels greus episodis de contaminació que van viure als anys 80 quan s'hi cremava carbó.

Qualifiquen d'"irresponsabilitat" aprovar aquest projecte perquè la crema podria tenir efectes sobre la salut de les persones i el medi "molt greus". Els filtres que tindria la planta, asseguren, no podrien retenir les micropartícules i els contaminants.

 

Inversió vs. ecologisme

El projecte per instal·lar una planta incineradora a Cercs ha generat una forta polèmica. La gran inversió econòmica que suposaria per a la comarca topa amb el rebuig de molts veïns, que ho veuen com un perill mediambiental.

Central tèrmica de Cercs

 

El projecte de reconvertir l'antiga central tèrmica en una incineradora de residus industrials suposaria una inversió de 130 milions d'euros i 60 llocs de treball directes i 100 d'indirectes, segons l'empresa promotora. Però el gran problema és l'impacte ambiental.

Ecocercs Energy tractarà residus provinents de la indústria de reciclatge de vehicles, de la indústria del paper i dels ecoparcs. L'objectiu és generar energia per alimentar anualment 76.000 famílies. Si tot va sobre la marxa, el projecte serà una realitat l'any 2023.

Aquest dijous al vespre l'equip de govern ha volgut explicar la proposta als veïns, una idea que encara està pendent de l'aprovació ambiental per part de la Generalitat. La sessió, amb unes 200 persones de públic, ha estat molt tensa i els veïns i altres ciutadans de la comarca han recriminat a l'alcalde la falta d'informació i l'"opacitat" d'una iniciativa que consideren "nociva" per a la salut dels ciutadans.

L'alcalde de Cercs, Jesús Calderer, s'ha mostrat convençut de la seguretat i viabilitat del projecte.

"Nosaltres de moment hem acompanyat l'empresa perquè ens han explicat que no contamina, amb mesures del segle. Però qui ha de decidir si el projecte és viable o no és la Generalitat. No farem res més que acatar la seva decisió."

Tot i que ha admès que aquest "no és un projecte amable", però els ha sorprès la "rapidesa" de posar-s'hi "tan en contra" abans d'escoltar el que l'empresa ha d'explicar i fer un debat per si els interessa o no.

ARXIVAT A:
Ecologia
Anar al contingut