Nivells inèdits de desigualtat per la Covid a Espanya, amb un milió més de pobres

Els pobres han perdut 7 vegades més que els rics a Espanya per la pandèmia, segons l'informe d'Oxfam Intermón sobre la desigualtat

RedaccióActualitzat

L'impacte de la pandèmia de la Covid-19 hauria comportat que a Espanya hi hagi ara un milió més de persones pobres. Segons l'ONG Oxfam Intermón, ara hi hauria 10,9 milions de persones que viuen per sota del llindar de la pobresa, és a dir, amb menys de 24 euros al dia.

A més, 790.000 persones haurien caigut en la pobresa severa. Això vol dir que han de sobreviure amb menys de 16 euros al dia. 

Oxfam Intermón avisa que la pandèmia eleva la pobresa a uns nivells "inèdits" i s'acarnissa econòmicament amb els més desafavorits.

L'informe anual sobre desigualtat a Espanya assegura que les classes socials més pobres han perdut set vegades més renda que les més riques.

 

A Catalunya, les persones que viuen per sota del llindar de pobresa ara serien 1.146.238, davant dels 1.026.521 d'abans de la Covid, fet que suposa un increment d'1,57 punts percentuals, fins al 15% de la població catalana

En l'informe sobre la desigualtat al món, Oxfam Intermón alerta que les mil fortunes més grans del món han recuperat en només nou mesos el nivell de riquesa previ a la pandèmia, mentre que les classes més pobres podrien trigar una dècada a refer-se

Preparació d'àpats per a famílies que viuen amb pobresa i han d'estar confinades a Lleida, al novembre (ACN/Laura Cortés)

 

 

Els més tocats per la crisi econòmica

Els col·lectius més perjudicats són les persones migrades, les dones i els joves. És el cas de Marian Drakuski i la seva parella. Tenen tres fills a Romania, viuen en un pis ocupat i s'han quedat sense feina: 

 

 

L'informe indica que el 57% de la població migrant és pobra, davant el 22,9% de mitjana estatal. 

Pel que a les dones, representen el 57% de les persones amb llocs de treball precaris i el 73% dels de temps parcials. 

I en els joves, la taxa d'atur ha arribat al 55% entre els menors de 20 anys. 

 


La salvació dels ERTO 

Per combatre la pobresa i evitar , Oxfam Intermón reclama "millores urgents" en l'Ingrés Mínim Vital, que només ha arribat al 19% de les llars previstes. Si s'hagués implantat totalment, diu l'informe, hauria lliurat de la pobresa 277.000 persones

Una altra reivindicació és una recaptació fiscal més progressiva, que els fons de recuperació europeus es destinin a reduir les desigualtats i polítiques d'ocupació per substituir els ERTO. 

Acció de protesta d'uns restaurants a la plaça Sant Jaume per les ajudes de la Covid (EFE/Quique García)

 

L'ONG admet que els Expedients de Regulació Temporal d'Ocupació han "salvat centenars de milers de persones de la pobresa i la desesperació", perquè poden haver evitat que més de 710.000 perones hagin caigut en la pobresa. 

Oxfam Intermón remarca que, abans de la pandèmia, ESpanya ja era un dels països amb més desigualtats d'Europa, només superat per Romania, Letònia, Lituània i Bulgària.

 

 

ARXIVAT A:
PobresaCovid-19Coronavirus
Anar al contingut