Madrid

"Nivells escandalosament alts" de pobresa a Espanya, segons el relator de l'ONU

Un relator de l'ONU que ha visitat Espanya durant dues setmanes denuncia l'alta taxa de pobresa infantil i la situació dels migrants als hivernacles de Huelva

Actualitzat

El relator especial de les Nacions Unides per a la pobresa extrema, Philip Alston, ha alertat que la situació d'Espanya està entre les pitjors de la Unió Europea. I és que, segons diversos estudis, més del 26% de la població espanyola es pot considerar pobre. Només Bulgària, Romania, Grècia i Itàlia tenen percentatges de pobresa superiors dins la UE.

Segons l'informe de l'especialista de l'ONU, el principal problema d'Espanya és "la pobresa estructural" que afecta "persones que abans pertanyien a la classe mitjana, que van perdre la feina, després van perdre la vivenda i la vida se'ls va desbaratar". Alston critica que l'Estat destina pocs ajuts a aquestes persones.

Després d'una missió de quinze dies durant la qual ha visitat comunitats com Catalunya, Madrid, Galícia, el País Basc, Extremadura o Andalusia, ha afirmat que una part significativa de la població està en risc de pobresa a conseqüència de les decisions polítiques de la darrera dècada.

 

Els grans problemes a què Espanya ha de fer front, segons el relator de l'ONU, són una profunda pobresa generalitzada, l'elevada taxa d'atur, una crisi de l'habitatge "de proporcions impressionants" i un sistema fiscal que "dona molts més beneficis als rics que als pobres".

"Moltes famílies han de triar entre escalfar-se a l'hivern o poder menjar"

Per això demana al govern espanyol que pugi la renda mínima, faci una reforma fiscal redistributiva i impulsi la vivenda social i el control dels preus dels lloguers a les grans ciutats com Barcelona o Madrid.

Philip Alston veu positiu que la nova coalició de govern entre el PSOE i Unides Podem estigui compromesa amb la justícia social, però avisa que els reptes són grans i, especialment, s'ha mostrat preocupat per l'elevada taxa de pobresa infantil.

"Pel que fa als infants, en una societat com Espanya, que sempre ha tingut els nens al centre, és impensable que el 30% dels infants estiguin en risc de viure en la pobresa o visquin en la pobresa. La taxa de nens que viuen en la pobresa és extremadament alta. Per això cal que Espanya es miri fixament al mirall i s'adoni que els temps han canviat i que cal canviar les polítiques."

Entre els col·lectius més "descuidats pels polítics" i castigats per la pobresa, Alston destaca la comunitat gitana, les dones, els immigrants, les treballadores domèstiques i els discapacitats.

 

 

 

Una de les situacions que més ha impactat Philip Alston és la que realitat que viuen els treballadors migrants que viuen i treballen als hivernacles de maduixes de Huelva. Segons el relator de l'ONU, la seva situació "no l'havia vist mai a cap lloc del món" i és "pitjor que la dels camps de refugiats":

"Les condicions que vaig veure en els treballadors migrants que recullen maduixa a Huelva eren pitjors que en un camp de refugiats".

"He trobat treballadors en un assentament per a migrants en condicions que rivalitzen amb les pitjors que jo hagi vist mai a cap lloc del món. Estan a quilòmetres d'un punt d'aigua i viuen sense electricitat ni sanejament adequat".

 

L'informe recull que a Espanya hi ha molta gent que viu al carrer, lamenta que l'habitatge de baix cost és "pràcticament inexistent" i que el sistema d'assistència social està "trencat".

 

L'informe definitiu amb les conclusions sobre la situació de la pobresa a Espanya l'entregaran en un termini de dos mesos al govern espanyol i l'executiu podrà donar la seva versió de les dades presentades.

ARXIVAT A:
PobresaMenors
Anar al contingut