ANÀLISI

Nit sense aclucar l'ull

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto48

Nicolás Valle

Periodista de la secció d'Internacional de TV3

@NicolasValle
Actualitzat
Hi ha un indicador del qual pocs parlen a l'hora d'analitzar la prèvia electoral. Per què en lloc de parlar de tendències, de la intenció de vot, dels indecisos, no parlem de les enquestes en si mateixes?

Fem-ho, perquè ens pot servir per mesurar quins són els territoris que susciten més interès.

L'estat que aporta més vots electorals és Califòrnia, amb 55. El segon és Texas, amb 38. Tots dos territoris són un bon tros del pastís. En canvi, no atreuen gaire l'atenció de les agències dels sondejos. En 20 mesos, a Califòrnia, s'han fet 31 enquestes. I a Texas, només 11. La raó és ben simple: són estats que tenen majoria sòlida a favor de demòcrates i republicans, respectivament. Els sondejos diuen que, a Califòrnia, Obama supera Romney per 16 punts! I que Romney supera el seu rival a Texas per 17 punts.

I el mateix passa a Nova York (23 enquestes, Obama+24) o a Utah (6 enquestes, Romney+43!!!). Hi ha estats, com Oklahoma (Romney +32) o Massachusetts (Obama +17), en què, senzillament, no s'han fet enquestes. Per què llençar els diners en sondejos o en propaganda? Tot es reserva per als estats indecisos. És així? El rànquing és aquest:

1. Ohio: 113 enquestes
2. Florida: 109
3. Virgínia: 92
4. Carolina del Nord: 69
5. Colorado: 58
6. Nou Hampshire: 51

En el cas d'Ohio, surt una mitjana d'una enquesta cada quatre dies! I en l'últim mes és al revés: 4 enquestes cada dia. Aquests dies, a Ohio, deu resultar difícil oblidar que són dies d'eleccions presidencials.

I ara vegem què diuen els sondejos en plena obertura d'urnes.

A hores d'ara: Obama 277, Romney 191.

Ohio: Obama+3,5. Indecisos: 1
Virgínia: Obama+1,6. Indecisos: 1
Nou Hampshire: Obama+1,8. Indecisos: 1
Colorado: Empat. Indecisos: 2
Florida: Romney+0,3. Indecisos: 1
Carolina del Nord: Romney+2,7. Indecisos: 4

Aquesta és la mitjana dels sondejos, i donen una victòria exigua a Obama. Ara bé, vegem els sondejos avui:

Rasmussen és l'agència que pitjor es porta amb Obama. A Virgínia, dóna la victòria a Romney per dos punts, i a Ohio vaticina l'empat. Cap dels dos candidats dormirà aquesta nit, un pels nervis i l'altre per excitació. Endevineu qui és qui.



Anar al contingut