Creix el nombre de persones sense llar a Barcelona en l'últim any: de 941 a 1.026

Aquesta nit s'ha fet el recompte anual de les persones que dormen al carrer a Barcelona, i també a Sant Adrià de Besòs i a Mataró

RedaccióActualitzat

Un miler de voluntaris han fet aquesta matinada de dimecres a dijous el recompte anual de persones que dormen al carrer a Barcelona: n'han trobat 1.026. És la cinquena vegada que es fa, i certifica el nombre de gent que dorm al carrer o en centres assistits per entitats públiques o privades no para d'augmentar.

Aquest és el segon any consecutiu que es fa el recompte a la capital catalana, i ha servit per evidenciar l'empitjorament de la situació: l'any passat s'hi van comptabilitzar 941 persones que dormien al ras. Aquestes xifres ja eren pitjors que en l'anterior recompte, i mostren una tendència que, de moment, no s'atura. En concret, és un augment d'un 50% respecte el 2008.

 

El recompte l'han fet voluntaris de diverses ONGs, entre els quals n'hi ha algun que fa uns quants anys estava entre els recomptats: en Jesús. Va viure més de 30 anys, mitja vida, al carrer i ja en fa set que va aconseguir sortir-ne. La seva experiència personal és de gran ajuda als voluntaris per trobar on dorm la gent, de vegades en llocs força amagats:

"Si dorms on passa molta gent és un perill. Jo sempre em ficava a llocs on no passa gairebé ningú."

"Estar al carrer no té futur, mai en sortiràs, perquè t'hi acostumes."

 

 

No només la xifra total

L'objectiu del recompte, a part de quantificar les persones sense llar, és identificar on dormen i en quines condicions, i que pugui servir per dissenyar noves polítiques públiques. Segons Maite Mauricio, de la Xarxa d'Atenció a Persones Sense Llar, la XAPSLL, l'experiència demostra que no paren d'augmentar i que el perfil és cada vegada més variat:

"Tenim moltes persones sense llar en els recursos per atendre que estan treballant, però la precarització del treball fa que no puguin fer front a un lloguer i no tinguin accés a l'habitatge."

 

També a Sant Adrià de Besòs i a Mataró

També s'ha fet aquest recompte a Sant Adrià de Besòs i a Mataró. A la capital del Maresme feia set anys que no es feia. Va ser el 2010, i es van trobar mig centenar de persones dormint al carrer. A Sant Adrià, com a Barcelona, és el segon any que es fa. Fa un any hi van trobar 31 persones.

Altres municipis, com Girona, Lleida i Badalona, l'any passat van fer aquest recompte per primera vegada. Aquest any no l'han repetit, i tenen previst fer-ho l'any que ve, i establir així un ritme bianual.

 

VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut