Gemínids a Palamós (Foto: Francesc Pruneda)
Gemínids a Palamós (Foto: Francesc Pruneda)

Nit de pluja de meteors, els Gemínids

Actualitzat
Durant la passada nit de dijous i aquesta nit de divendres una pluja de meteors és visible en condicions excepcionals amb lluna nova, segons la Societat d'Observadors de Meteors i Cometes d'Espanya. La meteorologia, però, no acompanyarà les pròximes hores.

Aquesta pluja de meteors, que són fragments del meteor 3200 Phaethon que vénen de la constel·lació dels Bessons —d'aquí el nom de Gemínids—, només és visible en el cel hivernal. Així, els Gemínids sempre són visibles a mitjans de desembre.

Amb bones condicions meteorològiques, la pluja seria visible a partir del vespre. La seva activitat pot arribar als 120 meteors per hora. Els estels són fàcilment observables perquè viatgen a una velocitat aproximada de 35 km/s, velocitat normal en relació amb altres pluges.

La millor manera de poder-la veure és allunyant-se dels focus d'il·luminació de les ciutats i pobles, si bé l'estat del cel hi jugarà en contra: al nostre país serà gairebé impossible veure la pluja d'estels, perquè hi haurà núvols abundants repartits per tota la geografia al llarg de la nit i la matinada.

Anar al contingut