Tres nenes nigerianes alliberades de Boko Haram en una imatge del març (Reuters)
Tres nenes nigerianes alliberades de Boko Haram en una imatge del març (Reuters)

Nigèria recorda les nenes de Chibok segrestades per Boko Haram fa quatre anys

RedaccióActualitzat

Una marxa fins a l'escola on estudiaven, a Chibok, i una cerimònia han recordat aquest cap de setmana els dos centenars de nenes que ara fa quatre anys van ser segrestades a Nigèria per Boko Haram.

 

El 14 d'abril del 2014, aquest grup integrista va assolir fama mundial en segrestar 276 noies. Fins a 57 van aconseguir escapar de seguida, d'altres van ser rescatades més tard.

Es calcula que 112 continuen en captivitat. L'escola de Chibok, mentrestant, continua en reconstrucció.

 

L'última imatge que es té d'elles és del gener, quan es va fer públic un vídeo en què les suposades nenes de Chibok diuen que no volen tornar, que les tracten bé i que no els falta res. També agraeixen el líder històric dels integristes que les hagi casat.  

 

El segrest de Chibok és l'acció més coneguda de Boko Haram, però es calcula que, des del 2009, han causat la mort de 20.000 persones i més de 2,6 milions de desplaçats al nord-est de Nigèria.

Boko Haram ha assassinat 2.295 mestres i ha destruït 1.400 escoles.

El ressò internacional obtingut fa quatre anys pels integristes va posar en marxa la campanya "Torneu-nos les nostres noies", de la qual es va fer ressò, fins i tot, Michelle Obama, aleshores primera dama dels Estats Units.

 

Pares i mares de les nenes segrestades, acompanyats de milers de persones, han tornat a reclamar l'alliberament de tots els infants segrestats per Boko Haram.

L'Unicef calcula que, només a Nigèria, són més d'un miler. Això, els casos verificats, perquè molts dels que escapen amaguen la seva condició per no haver de patir un nou calvari: l'estigma d'haver viscut amb Boko Haram.

Els pares de les nenes alliberades vestien túniques blanques, mentre que els de les nenes encara segrestades vestien túniques negres.

 

A la cerimònia de Chibok s'han fet pregàries cristianes i musulmanes. També hi han participat pares de nenes segrestades aquest febrer a Dapchi, al nord-est del país.

Boko Haram es va endur 112 nenes i un nen. A mitjans de març, 107 infants van ser alliberats, cinc van morir i una nena –l'única cristiana, que va rebutjar convertir-se a l'islam– continua retinguda pels integristes.

 

Hannatu Daudu, mare d'una nena que encara és en mans de Boko Haram, ha intervingut en la cerimònia. Ha declarat que només preguen "perquè les nostres filles siguin alliberades i tornin amb nosaltres".

"Necessitem saber si són vives o mortes. Si són vives, deixeu-les tornar amb nosaltres. Si són mortes, digueu-nos-ho perquè puguem, almenys, pregar per elles i superar aquest dolor."  

 

L'actual president de Nigèria, Muhammadu Buhari, va arribar al poder el 2015 amb la promesa d'acabar amb Boko Haram.

 

Ara per ara no ho ha aconseguit, però els ha debilitat amb un gran operatiu militar al nord-est del país, on els integristes volen instal·lar un califat i des d'on, malgrat tot, continuen llançant accions d'envergadura.

 

Aquest divendres, Buhari, a través de Twitter, ha refermat el seu compromís amb l'alliberament de les nenes i ha demanat als pares que no perdin l'esperança.

 

 

El 26 de març, d'altra banda, el govern nigerià va anunciar que està negociant un alto el foc amb els terroristes.

Anar al contingut