Abuja

Nigèria reclama 7.000 milions de dòlars a la farmacèutica Pfizer pels danys causats pels assajos d'un medicament

Nigèria ha demandat el grup farmacèutic americà Pfizer i li reclama 7.000 milions de dòlars per danys i perjudicis arran d'uns assajos d'un medicament responsable de la mort de nombrosos nens nigerians, segons han informat fonts judicials. Els fets es remunten al 1996, quan sota la cobertura d'una acció humanitària contra la meningitis i la rubèola, es van fer assajos amb el medicament Trovan Floxacin sense tenir en compte les autoritats reguladores de Nigèria. El govern calcula que almenys 200 nens van patir diverses afeccions a causa del medicament mentre que més d'una desena van morir. El judici començarà el 26 de juny.

Actualitzat
El grup farmacèutic nord-americà Pfizer va assajar amb el Trovan Floxacin dins de l'estat més gran de la federació nigeriana, Kano, al nord del país, sense haver aconseguit els acords necessaris amb les autoritats reguladores de Nigèria.

Segons la denúncia, "cap a mitjans del mes d'abril del 1996, una epidèmia de meningitis bacteriana, de rubèola i de còlera s'havia estès al nord de Nigèria, particularment dins l'estat de Kano, i molts pacients van ser atesos a l'hospital de malalties infeccioses (IDH) gràcies als esforços conjunts del govern federal de Nigèria i del govern de l'estat de Kano". Però, segons el relat, "al mig de l'epidèmia, Pfizer va imaginar la manera que li permetria d'amagar les seves intencions sota l'oferiment de participar en l'ajuda a les víctimes de l'epidèmia".   

"Pfizer no va revelar mai que tenia la intenció de fer experiments a les víctimes vulnerables o de practicar-los alguns assajos clínics, sense les aprovacions necessàries de les agències reguladores de Nigèria, sinó que va afirmar dur ajuda humanitària". Les autoritats de Kano han denunciat que Pfizer "va utilitzar secretament els nens com a conillets d'Índies" i l'acusa de "comportament delictiu, complot, dissimulació i mort de víctimes innocents".


Anar al contingut