Nieto ha comparegut per videconferència a la comissió d'investigació del Parlament (ACN)
Nieto ha comparegut per videconferència a la comissió d'investigació del Parlament (ACN)
Barcelona

Nieto diu que era feina dels Mossos detectar la radicalització de l'imam de Ripoll

L'exsecretari d'estat de Seguretat afirma que no sap si Abdelbaki es-Satty era confident del CNI

RedaccióActualitzat

L'exsecretari d'estat de Seguretat José Antonio Nieto ha considerat que detectar la radicalització de l'imam de Ripoll Abdelbaki es-Satty era responsabilitat dels Mossos d'Esquadra. Es-Satty està considerat com el cap de la cèl·lula responsable dels atemptats del 17 i 28 d'agost del 2017.  

 

Nieto, que ha comparegut per videoconferència a la comissió del Parlament que investiga els atemptats de Barcelona i Cambrils, ha argumentat que aquesta tasca corresponia als Mossos, com a "policia integral" de Catalunya.

Tot i això, ha deixat clar que els atemptats no són "imputables" als Mossos per no haver-ho detectat, i també n'ha exculpat els altres cossos policials de l'Estat.

El que era imam de Ripoll i considerat autor intel·lectual dels atemptats del 17A, Abdelbaki es-Satty

 

Nieto ha afirmat que desconeix si l'imam era confident del Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI), els serveis secrets espanyols, i tampoc sap si agents de la Policia Nacional el van visitar a la presó o van demanar que es deixés d'intervenir el seu telèfon durant una investigació per jihadisme.

Sí que ha admès, però, que hi va haver "contactes" -com ja va fer el CNI- per obtenir informació de possibles activitats terroristes. De fet, ha considerat "absolutament lògic" que el CNI fes el contacte, amb l'argument que una mesura de prevenció que fan servir és contactar amb persones condemnades o relacionades amb el crim organitzat que puguin tenir informació.

El CNI va afirmar en el seu dia que Es-Satty no va superar els tests psicològics de confident.

En la mateixa comissió parlamentària on ha comparegut Nieto, el secretari d'Annour, l'associació islàmica de Ripoll on treballava Es-Satty, va afirmar que agents de la Policia Nacional van contactar almenys 3 vegades amb l'oratori entre el 2016 i el 2017, i una de les vegades van demanar informació sobre l'imam.

 

 

ARXIVAT A:
Atemptats Barcelona CambrilsTerrorismeParlament de Catalunya
Anar al contingut