Un estudi detecta 10 contaminants molt preocupants cada cop més escampats en aigües de l'Antàrtida (Luis Moreno / IGME-CSIC9

Nicotina, cafeïna i fàrmacs, entre els contaminants trobats en aigües de l'Antàrtida

Un estudi alerta de l'impacte cada cop més greu i negatiu de l'activitat humana en les aigües dolces i salades del continent antàrtic

Virginia Arqué Nueno

L'activitat humana està impactant negativament en la qualitat de l'aigua de l'Antàrtida, tant en les aigües salades marines com en les dolces de rius i embassaments de territoris costaners. Així ho conclou un estudi realitzat per l'Institut de Diagnosi Ambiental i Estudis de l'Aigua (IDAEA-CSIC) en col·laboració amb la Universitat de Granada, l'Institut Geològic i Miner d'Espanya (IGME-CSIC) i la Universitat Autònoma de Madrid.

L'estudi ha detectat la presència de 10 contaminants orgànics molt preocupants a la zona, entre els quals, diversos productes farmacèutics, la nicotina i la cafeïna, així com filtres UV, alguns d'ells amb alta persistència, capacitat de dispersió i toxicitat per a la biota.

Les mostres analitzades provenen de moltes diverses fonts, incloent-hi zones amb activitat humana --com bases, campaments i espais turístics--, així com àrees sense aparent presència humana o animal.

Els resultats, publicats en la revista Journal of Hazardous Materials, mostren la presència de set productes farmacèutics (els analgèsics acetaminofèn, diclofenac i ibuprofèn; el regulador de colesterol i triglicèrids en sang bezafibrat; el diürètic hidroclorotiazida; l'antibiòtic claritromicina; i els antidepressius citalopram i venlafaxina), a més de nicotina i cafeïna, del filtre UV benzofenona-1 i del producte industrial anticorrosiu toliltriazol.

"La nicotina i l'antidepressiu citalopram no s'havien estudiat abans a l'Antàrtida i els trobem en un 74% i 55% de les mostres, respectivament", declara Miren López de Alda, investigadora de l'IDAEA-CSIC. "La resta de substàncies es van incloure en l'estudi perquè, encara que ja s'havien detectat amb anterioritat, presentaven un risc toxicològic moderat o alt per als organismes aquàtics", remarca.

El treball ha classificat els contaminants orgànics identificats sobre la base de la seva presència en les mostres recollides i el seu índex de perillositat, que integra el potencial de bioacumulació, persistència i toxicitat aquàtica.

Les substàncies que més preocupen els investigadors, dels contaminants trobats a la regió, són el citalopram, la claritromicina, la nicotina, la venlafaxina i la hidroclorotiazida, segons la investigadora de la Universitat de Granada Cristina Postiga, que creu que cal "continuar monitorant-les en les aigües i la biota antàrtiques en el futur".

Els investigadors demanen reforçar la protecció a l'Antàrtida

El fet que els contaminants s'hagin trobat també dispersos en zones sense activitat turística implica que la contaminació química pot estar influïda per diferents processos ambientals, com la reemissió des del gel i la deposició atmosfèrica.

En vista d'aquests resultats, els autors emfatitzen que el Sistema del Tractat Antàrtic, i, especialment, el Comitè per a la Protecció del Medi Ambient Antàrtic, haurien de reforçar les mesures per reduir l'impacte de la presència humana a l'Antàrtida.

ARXIVAT A:
Medi ambientContaminacióCrisi climàticaAntàrtida
Anar al contingut