Ni peix espasa ni tonyina vermella per a embarassades i menors de 10 anys

L'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició recomana menjar peix 3 o 4 vegades a la setmana, però detalla les espècies no recomanables pel seu contingut en mercuri

Xavier DuranActualitzat

Limitar el consum de peix a 3 o 4 racions setmanals i que embarassades i nens de fins a 14 anys evitin les espècies que contenen més mercuri. Aquestes són les recomanacions actualitzades de l'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN).

L'AESAN recorda que consumir peix és "segur, saludable i recomanable". Però, a causa del risc que representa el mercuri per al sistema nerviós central, recomana limitacions en el consum de les espècies més grosses: peix espasa, emperador, tonyina vermella, tauró i lluç de riu. Es tracta de grans depredadors que són a la part superior de la cadena alimentària i que, per tant, acumulen més mercuri en la seva carn.

En la població general, l'agència recomana 3 o 4 racions setmanals de peix, intentant que siguin variades i alternin peix blanc i peix blau. Però en dones embarassades, les que planifiquin estar-ho, dones en període de lactància i nens de fins a 10 anys, l'agència recomana no consumir cap d'aquestes espècies. En nens de 10 a 14 anys assenyala que no es superin els 120 grans al mes; aproximadament, una ració.

En canvi, sí que recomana que els nens de 10 a 14 anys mengin 3 o 4 racions setmanals d'altres peixos: seitó, bacallà, verat, llenguado europeu, lluç, salmó, sardina i truita de riu, entre d'altres. Aquests tenen menors quantitats de mercuri.

Sobre altres tipus de tonyina que no siguin la vermella, no estan ni entre les recomanades ni entre les "prohibides". Segons experts consultats, la tonyina de llauna, per exemple, no sol ser mai tonyina vermella, que té un preu més elevat. Consideren que aquests altres tipus de tonyina o el bonítol es poden menjar, però que no es poden incloure en el grup de més recomanables. Per tant, els grups citats en poden consumir sense abusar-ne.

L'agència ha distribuït 40.000 pòsters amb la nova informació.

 

L'any 2011, l'AESAN va establir unes pautes de consum recomanat. Ara ho ha actualitzat a causa de nous estudis científics sobre els efectes del consum de peix. Per Jordi Júlvez, investigador de l'Institut de Salut Global de Barcelona, l'actualització és encertada perquè incrementa les dosis de peix recomanades fins ara.

Les actuals recomanacions coincideixen amb les que va fer el 2015 l'Autoritat Europea de Seguretat Alimentària per aconseguir els beneficis que aporta el peix sense exposar-se als riscos de la ingesta de mercuri.

Precaució en el consum per aprofitar els beneficis del peix

Júlvez també afirma que concorda amb les seves recerques, com ara la publicada l'octubre passat en què es constata la relació entre el consum de peix durant el primer mes d'embaràs i la millora de la capacitat d'atenció dels fills als vuit anys. En aquest estudi es va veure que la tonyina de llauna i el marisc no comportaven aquest benefici.

Júlvez està d'acord amb la solució de precaució, perquè, si bé el peix blau millora les capacitats cognitives, també cal anar amb compte amb els grans depredadors pel mercuri que contenen. L'investigador també recorda que, a partir de 4 racions setmanals, l'augment de consum no s'associa amb més efectes beneficiosos.

També cal tenir en compte que el peix, particularment el que té més greix, contribueix a la ingesta de dioxines i PCB, que són compostos nocius. Per això no és recomanable superar les racions indicades.

ARXIVAT A:
SalutAlimentació
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut