Una dona passeja pel carrer mirant el mòbil
A Bèlgica ja feia un any que els funcionaris tenien dret a la desconnexió digital (iStock)

Ni mails ni whatsapps fora de la feina: una llei blinda el dret a desconnectar a Bèlgica

Des d'aquest mes d'abril, les empreses belgues de més de 20 treballadors no poden exigir-los que responguin missatges o trucades en el seu temps de descans, si no són imprescindibles

RedaccióActualitzat

Ni respondre una trucada, ni un correu electrònic, ni atendre un missatge al Teams o en un grup de WhatsApp fora de l'horari laboral. Des d'aquest mes d'abril, a Bèlgica, el dret a la desconnexió és obligatori

La mesura ja afectava els funcionaris del país des del gener de l'any passat, però s'ha fet extensiva a totes les empreses de més de 20 treballadors. La llei va entrar en vigor l'1 de gener i donava tres mesos de marge per adaptar-s'hi, que ara s'han esgotat.

Així doncs, els empresaris no poden exigir als treballadors que responguin missatges o trucades telefòniques de la feina fora del seu horari, tret que sigui absolutament necessari.

A més, la llei exigeix a les empreses establir els procediments per aconseguir-ho --que ha d'incloure dins el conveni col·lectiu-- i les convida a fer formacions per sensibilitzar els caps i els treballadors en els beneficis de trobar un equilibri saludable entre la vida laboral i la privada, especialment després de la pandèmia i l'extensió del teletreball.

Com s'ho fan les empreses belgues? Fent una cerca a mitjans digitals belgues, es proposen opcions com, en cas de ser un cap que ha d'enviar un correu, indicar en la signatura que no és imprescindible respondre immediatament. 

Una altra mesura que es planteja com a exemple és permetre als treballadors activar missatges de resposta automàtics quan estiguin en el seu temps de descans, o posar en marxa sistemes que posin els servidors informàtics en espera fora de l'horari laboral.
 

Es reconeix la desconnexió digital a Espanya?

A Espanya, la Llei Orgànica de Protecció de Dades i Garantia de Drets Digitals, aprovada el desembre del 2018, estableix que les empreses tenen l'obligació de fer una política interna que vetlli perquè els empleats puguin desconnectar digitalment.

En concret, en l'article 88, diu: "Els treballadors i els empleats públics tindran dret a la desconnexió digital per garantir, fora del temps de feina legalment o convencionalment establert, el respecte del seu temps de descans, permisos i vacances, així com de la seva intimitat personal i familiar."

ARXIVAT A:
Drets laboralsBèlgica
Anar al contingut