Ni les vacunes ni els 10 dies de restriccions ens estalviaran una tercera onada
Una vegada més s'apel·la a la responsabilitat individual, per no col·lapsar el sistema sanitari
Ni les vacunes ni els 10 dies de restriccions ens estalviaran una tercera onada

Ni les vacunes ni els 10 dies de restriccions ens estalviaran una tercera onada

Una vegada més s'apel·la a la responsabilitat individual, per no col·lapsar el sistema sanitari

Marta Arrufat i Trigàs / Oriol Esteve Garcia Actualitzat
TEMA:
Covid-19
preparació de les vacunes contra la Covid-19 al personal sanitari de l'Hospital de Sant Pau (ACN/Miquel Codolar)

Ni les vacunes, ni els 10 dies de restriccions anunciades podran doblegar la corba a curt termini. Els experts no s'atreveixen a predir quan es podran relaxar les mesures i avisen que cal anar-se mentalitzant que estarem mesos, amb més o menys restriccions.

Hi ha més de 2.400 contagis diaris i fa setmanes que s'arrossega un creixement sostingut i constant. La situació és insostenible pel sistema sanitari. Si és cert que les restriccions, si es compleixen molt estrictament, podran impactar positivament a les dades, també ho és que no són suficients o prou llargues en el temps, per posar-nos en una situació suficientment bona per rebaixar-les.

Sigui com sigui, encara queden setmanes de pujada d'infeccions i això pot portar el sistema a prop del col·lapse, com apuntava aquest dilluns el grup de recerca BIOCOM-SC:

La gran esperança per tornar a la vida sense restriccions s'ha posat en la vacuna, però aquesta és una carrera de llarg recorregut. Per tenir un impacte global a la societat cal que prop d'un 70% de la població en porti les dues dosis. Ja s'està reorganitzant el pla de vacunació i cal continuar accelerant el ritme.

En el millor dels escenaris, a l'estiu podria estar vacunada la població més fràgil i haver començat la població en general. Les restriccions anunciades pel govern aquest dilluns, que per a molts sectors econòmics són massa, per als experts sanitaris són massa poques.

Professionals com Daniel López Codina, investigador de Biologia Computacional de l'UPC, Josep Maria Jansà, responsable de l'àrea de resposta del Centre Europeu de Prevenció i Control de Malalties, i Francesc Cardellach, consultor sènior de Medicina Interna de l'Hospital Clínic, creuen que haurien de ser més dures i com que encara falten mesos perquè es comencin a notar els efectes de la vacuna, demanen, una vegada més, que tothom sigui molt estricte en el seu comportament.

Codina, Jansà i Cardellach ho expliquen en aquesta crònica:

ARXIVAT A:
Covid-19 Coronavirus Vacunes Confinament

VÍDEOS RELACIONATS

Anar al contingut