Les principals atraccions turístiques de Londres, comerços, escoles i cinemes tancaran dilluns 19 durant el funeral de la reina Elisabet
Les principals atraccions turístiques de Londres, comerços, escoles i cinemes tancaran dilluns 19 durant el funeral de la reina Elisabet (Reuters/Tom Nicholson)

Ni futbol ni botigues, museus o escoles: Londres tanca i s'atura pel funeral d'Elisabet II

Stonehenge, la Torre de Londres, la Royal Opera House, l'arc de Wellington, i tots els palaus i residències reials estaran tancats el dia del funeral, com a senyal de respecte a la família reial

RedaccióActualitzat

La mort de la reina Elisabet II ha trastocat el dia a dia dels britànics. No només a aquells que han decidit passar llargues hores fent la cua necessària per entrar al recinte de la capella ardent a Westminster Hall. Tothom que sigui aquests dies a Londres i a altres ciutats i poblacions angleses pot veure limitada la seva mobilitat i activitat. 

El dia del funeral, dilluns 19, ha estat declarat festiu oficial i es preveu que l'aturada de l'activitat a l'illa sigui pràcticament total
El dia del funeral, dilluns 19, ha estat declarat festiu oficial i es preveu que l'aturada de l'activitat a l'illa sigui pràcticament total (Reuters/Sarah Meyssonnier)

En els dotze dies de dol oficial, fins que es faci el funeral reial aquest dilluns, centenars d'esdeveniments públics i cites o gestions privades de la vida quotidiana dels anglesos s'han hagut de retardar o cancel·lar fins a nou avís.

El dia del funeral ha estat declarat festiu oficial i es preveu que l'aturada de l'activitat a l'illa sigui pràcticament total. De fet, els problemes de mobilitat a la ciutat ja han estat evidents durant el cap de setmana:

 

Botigues tancades

Les botigues i les empreses podien obrir després de la mort de la reina, però la decisió d'alterar els horaris d'atenció al públic o d'activitat quedava a discreció de les direccions. Alguns coneguts establiments comercials com les cadenes Selfridges i Liberty van abaixar les persianes immediatament després del comunicat de la defunció d'Elisabet Alexandra Maria Windsor.

Ara Selfridges anuncia a la seva web que "en senyal de respecte, totes les botigues a Londres, Manchester i Birmingham estaran tancades dilluns". Liberty farà el mateix.

El Tower Bridge tenyit de color púrpura en honor a la reina Elisabet
El Pont de Londres tenyit de color púrpura en honor a la reina Elisabet (Reuters/ Toby Melville)

Marks & Spencer, Morrisons i Asda es troben entre els últims comerços que han confirmat que abaixaran persianes. Marks & Spencer diu a la seva web que mantindrà botigues obertes prop del recorregut de seguici per facilitar que les persones que vinguin de lluny al funeral puguin aprovisionar-se.

Altres establiments comercials han optat per no impulsar noves promocions i aturar el fil musical dels seus establiments durant el període de dol.

Els supermercats més coneguts, Tesco, Lidl i Iceland, han manifestat el seu dol per la mort de la monarca, però han continuat obrint amb l'horari d'atenció habitual. En canvi, Waitrose ha anunciat que les seves botigues estaran tancades el dia del funeral i només cinc establiments a Londres estaran oberts entre les 8 i les 10 del matí.

Els britànics, doncs, hauran de fer la compra amb previsió si no volen tenir una sorpresa a l'hora d'omplir el rebost. Però tampoc ho tindran fàcil per omplir les hores d'oci. 


Cites mèdiques cancel·lades

L'NHS, el servei nacional de salut britànic ha alertat que algunes cites mèdiques programades es poden cancel·lar o modificar sense avís durant el període de dol nacional. 

Centenars de milers de persones han fet llargues cues durant dies per presentar el seu respecte a la reina Elisabet II
Centenars de milers de persones han fet llargues cues durant dies per presentar el seu respecte a la reina Elisabet II (Reuters/Phil Noble)

Escoles tancades

Els centres educatius, des de les escoles de primària fins als centres universitaris del Regne Unit, tanquen aquest dilluns per permetre que professors, estudiants i personal dels centres puguin retre l'últim homenatge a la que ha estat reina dels britànics els últims setanta anys.


Aturada la Premier League

Un dels grans entreteniments per als anglesos, el futbol, està pràcticament aturat. Tots els partits s'han ajornat sense data, inclosos els de la Premier League. S'ha suggerit que la Lliga pot reprendre's a l'octubre, però encara no hi ha res confirmat.

Seguint l'exemple de la Premier League, altres grans esdeveniments esportius com el torneig de campionat de golf PGA van aturar-se també de forma immediata per la mort de la reina. 


Standby a les reclamacions laborals

Els ferroviaris havien anunciat jornades de vaga per al 15 i 16 de setembre a tota la xarxa del Regne Unit en demanda de millores salarials i de les condicions laborals. Però tot just es va fer l'anunci de la mort d'Elisabet II, es van suspendre les accions de vaga en senyal de condol i de respecte a la família reial. 

Gent fent cua al Lambeth Bridge, davant el Parlament britànic per veure el fèretre de la reina Elisabet II
Gent fent cua al Lambeth Bridge, davant el Parlament britànic, per veure el fèretre de la reina Elisabet II (Reuters/ John Sibley)

Cobertura televisiva centrada en el funeral

La BBC, la televisió pública, ha modificat tota la seva programació per seguir minut a minut tots els esdeveniments relatius al funeral de la reina. Però no només la BBC, canals independents com ITV, Channel 4 o Channel 5 han centrat la seva emissió en la cobertura informativa del dol al país.

L'humor anglès també s'ha vist afectat. Tots els espais de sàtira política a la BBC han estat suprimits temporalment, inclosos programes tan coneguts com "Mock the Week" o "Have I Got News for You".

Himne nacional als teatres

L'oferta teatral de Londres, sempre vibrant i variada, no s'atura durant el període de dol. Les representacions als teatres londinencs es faran segon l'horari previst, però, això sí, abans de començar l'espectacle alguns teatres faran sonar l'himne nacional. També s'hi han preparat llibres de condol perquè els espectadors mostrin els seus respectes a la reina. 

Llibre de condolences per la mort de la reina d'Anglaterra
Llibre de condolences per la mort de la reina d'Anglaterra (Reuters/ Andrew Boyers)

No és moment de riure i diversió per als londinencs. El districte de Hackney, al nord-est de Londres, ha cancel·lat el seu famós Carnaval.

La majoria de cinemes també tancaran el dia del funeral, tot i que alguns estaran oberts per projectar la retransmissió oficial del funeral de forma gratuïta. Així, qui vulgui estalviar-se les aglomeracions que hi haurà als carrers per on passi el seguici reial, podrà seguir tot el funeral a les sales de cinema.


I què podran fer els turistes?

Si no és que s'és molt devot de la família reial anglesa, potser aquest no seria el millor moment per visitar la Gran Bretanya.

Tots els llocs turístics propietat de l'English Heritage, inclosos l'enclavament prehistòric de Stonehenge, la Torre de Londres, la Royal Opera House, l'arc de Wellington, i tots els palaus i residències reials estaran tancats tot el dilluns com a senyal de respecte a la família reial.

Una de les atraccions més populars a Londres, el tradicional relleu de la guàrdia davant el palau de Buckingham, està lògicament suspès fins que no conclogui el període de dol nacional. Els impertèrrits membres de la guàrdia reial tornaran a fer el pintoresc relleu a partir del 21 de setembre, ara ja per protegir un nou rei, Carles III.

Membres de la guàrdia reial i de la companyia d'arquers custodien el cadàver d'Elisabet II al Westminster Hall
Membres de la guàrdia reial i de la companyia d'arquers custodien el cadàver d'Elisabet II al Westminster Hall (Reuters/ Marco Bertorello)

Els museus no seran opció

Les galeries, pinacoteques i museus principals del Regne Unit, com ara la National Gallery de Londres, les National Galleries of Scotland i les galeries Tate, també estaran tancats. Tampoc serà possible passar el dilluns visitant museus com el Natural History Museum, el Science Museum o el Victoria & Albert Museum a South Kensington, Londres.

Allotjar-se aquests dies a Londres no és ni fàcil ni econòmic. Un cop es va fer pública la mort de la reina, les reserves d'habitacions als hotels de la capital anglesa es van multiplicar. Mitjans de tot el món volien enviar els seus periodistes per retransmetre el funeral, seguidors de la família reial de tota la Gran Bretanya volien anar a Londres per fer l'últim adeu a la seva reina. Trobar una habitació lliure ara mateix a la capital anglesa és gairebé impossible.

Retards i canvis d'operatius als aeroports

Desenes de caps d'estat i representants de les cases reials de tot el món han acceptat la invitació per assistir al funeral d'Elisabet II.

Les delegacions internacionals han arribat durant el cap de setmana a Londres. Això ha afectat la rutina habitual dels tres aeroports londinencs, especialment el de Heathrow, on han aterrat la gran majoria de jets que transporten els principals mandataris, reis, prínceps, i representants polítics. 

Entre dissabte 17 i dimarts 20 de setembre Londres aplegarà les principals personalitats de la vida política i membres de la majoria de cases reials de tot el món
Entre dissabte 17 i dimarts 20 de setembre, Londres aplegarà les principals personalitats de la vida política i membres de la majoria de cases reials de tot el món (Reuters/Kevin Lamarque)

Això afectarà l'operativitat dels tres aeroports i és probable que, per mesures de seguretat, per la rellevància de personalitats que es concentraran en un mateix punt en un moment concret, l'espai aeri anglès estarà sota supervisió i els controladors limitaran el pas a avions comercials fins que acabi el funeral.

A més, és probable que, com ja va passar el 14 de setembre quan el taüt d'Elisabet II va arribar a Londres, s'aturin els vols per garantir un silenci sepulcral mentre es fa la cerimònia funerària.

ARXIVAT A:
Regne UnitReina Elisabet II
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut