Ni diversitat ètnica ni de gènere: la vella guàrdia domina el nou govern talibà

El gabinet, de caràcter interí, el formen íntegrament homes paixtus, i les posicions més importants les ocupen els homes forts del moviment talibà a l'Afganistan de fa vint anys

Jordi Brescó MontserratActualitzat

El rentat de cara que prometien els talibans després de recuperar el poder a l'Afganistan ha quedat del tot desdibuixat, si és que algú encara hi creia, després de l'anunci dels membres que formaran el govern de l'autoproclamat emirat islàmic.

El nou gabinet, que té caràcter interí, està format íntegrament per homes paixtus. Les promeses de diversitat del portaveu dels talibans, Zabihullah Muhajid, han quedat en un govern d'un sol gènere i d'una sola ètnia.

La tònica conservadora no s'acaba aquí: les posicions més importants seran ocupades per alguns dels que ja eren considerats homes forts del moviment fa vint anys, quan van ser expulsats del poder a l'Afganistan.

Fotografia del 1999 del mul·là Hassan Akjund saludant el ministre d'Afers Exteriors del Pakistan (AFP TV)

Al capdavant de l'executiu hi haurà el mul·là Mohammed Hassan Akjund, que ja va actuar com a ministre d'Afers Exteriors i com a vicepresident del govern talibà entre el 1996 i el 2001.

La seva mà dreta serà el mul·là Baradar, cofundador del moviment talibà i l'home que mou els fils polítics a l'ombra; bona prova n'és la reunió secreta que va tenir amb el cap de la CIA abans de la retirada de l'exèrcit dels Estats Units.

Baradar serà el cap del gabinet de ministres, on també hi ha noms il·lustres del moviment talibà. El ministeri de Defensa ha anat a parar a mans del mul·là Yaqoob, que és el fill del mul·là Omar, el líder dels talibans fins a l'any 2013, quan va morir de tuberculosi.

El mul·là Baradar, reunit amb membres de la Creu Roja a Kabul (Reuters)

També ocuparà una posició important Sarajuddin Haqqani, que serà el ministre de Defensa. El seu pare va fundar la xarxa Haqqani, un grup militar estretament lligat amb els talibans i que els Estats Units consideren una organització terrorista.

 

ARXIVAT A:
AfganistanTalibans
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut