Cap d'Any a casa (Pixabay)

Ni cotillons, ni revetlles: què es pot fer i què no en el Cap d'Any més atípic

Toc de queda a la 1 i reunions d'un màxim de 10 persones de dues bombolles diferents

Actualitzat

Ha arribat el moment d'acomiadar l'any 2020, que per tantes raons relacionades amb la pandèmia molts volen deixar enrere per posar totes les esperances en el 2021, l'any de la vacuna que ens ha d'alliberar de les restriccions.

Però què es pot i què no es pot fer per acomiadar l'any? Com que tot aquest 2020 és diferent, també ho és aquesta nit tradicionalment de revetlla i rituals per conjurar els bons auguris. Com fer-ho respectant les restriccions?

El govern ha decidit no incrementar les restriccions per a aquesta nit de Cap d'Any, que es mantenen invariables, tant pel que fa a la mobilitat com al toc de queda.

Així doncs, el toc de queda és a la 1 de la matinada. La consellera portaveu, Meritxell Budó, argumenta que, aquesta nit, avançar-lo una hora no hauria tingut sentit.

"Passar el toc de queda de la 1 de la nit a les 12, aquesta hora, no ens aportarà res de diferent perquè senzillament la gent farà el que tenia previst fer però ho avançarà una hora. Per això remarquem tant la importància de les restriccions vigents, que són dues bombolles i màxim 10 persones."


Les reunions estan limitades a 10 persones de dues bombolles diferents. La consellera posava d'exemple que 3 amics de 3 bombolles diferents no es poden reunir, segons aquestes mesures.

Les mesures són per a tot el país, tret de la Cerdanya i el Ripollès, on les reunions es limiten a 6 persones de dues bombolles diferents des que es va decretar el confinament comarcal del 22 de desembre al 6 de gener per la situació de la pandèmia.

 

Mobilitat, restricció amb excepcions

El confinament comarcal i perimetral de Catalunya restringeix la mobilitat però les excepcions permeten molts desplaçaments.

Es pot anar a les segones residències, a visitar familiars i persones pròximes o allotjar-se en establiments turístics, com hotels o cases rurals. Amb l'excepció també al Ripollès i la Cerdanya, on només s'hi pot anar per motius excepcionals i s'ha tancat la restauració.

De tota manera, les persones que s'hagin desplaçat a altres punts del territori han de complir igualment les mesures establertes: no sortir de la comarca, respectar el toc de queda i no fer reunions de més de 10 persones de dues bombolles diferents.

 

Ni revetlles ni sopar en restaurants

Les restriccions fan impossible la celebració de revetlles i el tancament de restaurants no permet sopar a fora més enllà de les 9 el vespre. Això ha fet que els hotels encarin una nit de Cap d'Any a mig gas, molt diferent de les d'altres anys. Als hotels, que tenen els restaurants oberts per als clients, no poden servir sopars més tard de les 10 de la nit ni fer els típics cotillons.

Si en les pròximes hores i dies les dades de la pandèmia continuen empitjorant, les mesures suplementàries que caldrà adoptar queden per a l'any que ve.


Quines són les recomanacions per fer l'àpat?

Sempre que sigui possible, es recomana que les reunions i trobades es facin a l'aire lliure. En els espais tancats cal garantir una bona ventilació abans, durant i després de la trobada. Cal evitar el contacte físic i que hi hagi molta gent en espais petits tancats, com ara les cuines.

A taula, cal garantir la distància d'un metre entre persones de diferents bombolles de convivència. Cal fer un ús constant de la mascareta mentre no es mengi o begui.

Es recomana distribuir els comensals en ziga-zaga o en diagonal per evitar que quedin encarades persones de bombolles diferents. S'ha d'evitar compartir estris.

En espais interiors és convenient limitar la durada de les reunions i evitar, per tant, les sobretaules llargues.

I per últim, es recomanable extremar la higiene als banys i afavorir-hi la ventilació.

ARXIVAT A:
Covid-19NadalDesescalada
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut