Neus Català, supervivent dels camps de concentració nazis, tindrà un carrer a París
Neus Català

Neus Català, supervivent dels camps de concentració nazis, tindrà un carrer a París

Català va morir als 103 anys a l'abril

RedaccióActualitzat

Neus Català, supervivent catalana del camp de concentració de Ravensbrück, va morir als 103 anys el 13 d'abril. El 4 d'octubre, París li dedicarà un carrer i l'Ajuntament li artorgarà a títol pòstum la medalla Grand Vermeil.

 

A la inauguració hi assistirà l'alcaldessa de la ciutat, Anne Hidalgo, que es farà a les 9.45 a la cruïlla del Boulevard de Charonne amb la rue des Vignoles.

Cruïlla del Boulevard de Charonne amb la rue des Vignoles, París. (GoogleMaps)

 

A la tarda, a les 18.30, se li retrà homenatge a la Universitat de París 8 en un acte organitzat per la delegació de la Generalitat. A l'acte "Una mirada a la retirada, la deportació i els moviments de les dones de la resistència, hi participaran Elisenda Belenguer, autora de "Neus Català, memòria i lluita", i Ambra Laurenzi, presidenta del Comitè Internacional de Ravensbrück.

 

Una vida de lluita

Infermera nascuda el 1915 als Guiamets, al Priorat, i militant del PSUC, va ser víctima del nazisme.

Amb la guerra se'n va anar per defensar la República. Ho va fer com a infermera, i va passar la frontera cap a França amb 180 nens i nenes d'una de les colònies de Negrín.

A França es va incorporar a la Resistència amb el seu primer marit. Però la van detenir i torturar a la presó de Llemotges i el 1944 va ser deportada al camp d'extermini de dones de Ravensbrück.

 

El maig del 1945 va ser alliberada. Amb la democràcia, Neus Català va tornar a Catalunya, primer a Rubí i després als Guiamets.

El 2015, la Generalitat li va dedicar l'Any Neus Català coincidint amb el seu centenari.

ARXIVAT A:
Antifeixisme
Anar al contingut