Barcelona

Neus Català és elegida Catalana de l'Any 2006

La presidenta de l'Amical de Ravensbrück, Neus Català, és la Catalana de l'Any 2006. S'ha sabut aquest divendres a la nit, després de setmanes de votacions, en el marc de la gala que s'ha fet al Palau de Congressos de Catalunya, en una cerimònia presentada per Josep Cuní i Helena Garcia Melero i que ha comptat amb la participació dels candidats. D'entre els deu finalistes, Neus Català ha estat la candidata més votada, tant pels espectadors de TV3 com pels lectors d'"El Periódico", en reconeixement a la seva dedicació a recuperar i difondre la memòria de les víctimes del nazisme.

Actualitzat
Català, la candidata més veterana, té 91 anys i és supervivent del camp nazi de Ravensbrück. Ha dedicat una bona part de la seva vida a recuperar i difondre la memòria de les víctimes del nazisme. Una tasca que va culminar l'any passat, amb la creació de l'associació Amical de Ravensbrück.

El Premi Català de l'Any està organitzat per "El Periódico" i Televisió de Catalunya (TV3), els directors dels quals, Rafael Nadal i Francesc Escribano, han estat presents a l'escenari, conjuntament amb el president de la Generalitat, José Montilla, en el moment del lliurament del guardó.

Neus Català és l'única supervivent catalana del camp de concentració de dones de Ravensbrück i ha rebut el premi visiblement emocionada mentre era ovacionada pel públic present a l'acte, que ha estat retransmès en directe per TV3.

La premiada ha afirmat que acceptava el premi en nom de "totes les persones que van perdre la vida i que van patir els camps de concentració nazis per defensar la democràcia i la República, i també per tots aquells que també van lluitar des d'aquí contra el feixisme".

En aquesta edició del premi hi havia uns 200 candidats a rebre'l, però els últims dies han quedat reduïts a deu finalistes. Aquests finalistes són la mateixa Neus Català, B. Clotet i J. M. Gatell -pioners en la investigació d'una vacuna per a la sida-, Pere Culell -especialista en patologia mamària-, Joan Laporta -president del Barça-, Lluís Llach -cantautor-, José María Mena -exfiscal general de Catalunya-, Carles Puyol -capità del Barça-, Pepe Rubianes -actor i director teatral-, Anna Veiga -biòloga especialista en reproducció assistida- i Emma Vilarasau -actriu.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut