Desenes de milers de manifestants, aquest dissabte a Tel Aviv (Reuters)

Netanyahu cedeix i ajorna la controvertida reforma judicial que ha encès Israel

El president del país li havia demanat aturar una reforma que vol sotmetre el poder judicial al legislatiu i a l'executiu

Josep Maria Camps ColletActualitzat

El primer ministre isrealià Benjamin Netanyahu ha acceptat finalment endarrerir la reforma judicial que tenia prevista i que fa mesos que manté bona part de la societat en peu de guerra contra el seu govern. 

A causa d'aquestes protestes, el ministre de Seguretat Nacional, Itamar Ben Gvir, ha pactat aquest dilluns amb el primer ministre endarrerir diversos mesos la tramitació de la reforma judicial que pretén sotmetre el sistema judicial als criteris polítics del seu govern i del Parlament.

Després dels incidents i les massives mobilitzacions d'aquest nit de diumenge a dilluns, Netanyahu ha comparegut finalment per explicar la decisió d'aturar, però suspendre definitivament, la polèmica reforma.


Petició del president d'Israel

Després de setmanes de protestes, aquest mateix dilluns el president, Isaac Herzog, havia demanat a Netanyahu aturar la reforma:

"La nostra seguretat, economia, societat, tot està amenaçat, pel bé de la unitat del poble d'Israel, pel bé de la responsabilitat necessària, els demano que aturin el procés legislatiu immediatament."

Una intervenció com aquesta del president del país, un càrrec amb funcions principalment representatives, és molt excepcional i és una mostra de la situació crítica que viu Israel.

La policia ha intentat aturar els manifestants amb canons d'aigua, aquest dilluns a Tel Aviv (Reuters)

Netanyahu ha destituït el ministre de Defensa

La situació s'havia agreujat aquest diumenge, després que el ministre de Defensa, Yoav Gallant, també demanés públicament aturar la reforma i Netanyahu respongués destituint-lo.

Gallant ho va demanar en una intervenció a la televisió, afirmant que la reforma en marxa ha dividit la societat israeliana d'una manera que està amenaçant l'exèrcit i tota la seguretat nacional.

La destitució ha encès els ànims de la gent, i centenars de milers de persones van sortir al carrer en manifestacions improvisades, que van intentar arribar fins al despatx de Netanyahu.

Manifestants al voltant de dues fogueres, aquest dilluns a Tel Aviv (Reuters)

Vaga general anunciada i vagues de fam d'alcaldes

Falta veure com impactarà la reculada de Netanyahu en els plans del principal sindicat del país, que ha anunciat aquest dilluns una vaga general si no es retira la reforma. Les universitats també han anunciat aquest diumenge una vaga indefinida i 23 alcaldes tenen la intenció de començar una vaga de fam.

La vaga general l'ha anunciada Arnon Bar-David, president de la Unió General de Treballadors, que, acompanyat d'empresaris, ha dit que no li ha quedat una altra opció:

"He fet tot el que he pogut les últimes setmanes per evitar aquesta situació."

El descontentament a Israel amb aquesta reforma és generalitzat, i a la vaga general està previst que s'hi afegeixin els principals hospitals del país i també molts sectors econòmics.

Ja han començat la vaga els treballadors de l'aeroport Ben Gurion de Tel Aviv, que han decidit interrompre el trànsit aeri com a protesta contra la reforma: de moment ja no s'hi enlairen avions.

El ministre de Defensa s'ha mostrat contrari a la reforma després que milers de reservistes d'elit es neguessin a servir a l'exèrcit en protesta per la intenció de portar-la a terme.

13 setmanes de protestes contra la reforma

Israel porta 13 setmanes seguides d'intenses protestes contra aquesta reforma judicial, que Netanyahu va anunciar a principis de gener, només sis dies després d'assumir el poder.

És una reforma que vol situar el poder judicial per sota del legislatiu, amb mesures com una "clàusula d'anul·lació" amb la qual el Parlament podrà anul·lar sentències del Tribunal Suprem que modifiquin lleis aprovades.

També vol canviar la composició del comitè que nomena els jutges al capdavant del poder judicial perquè el govern i els partits amb majoria al Parlament hi tinguin majoria.

Un altre punt molt controvertit és que vol facultar els ministres a escollir els assessors jurídics dels Ministeris i que no siguin juristes independents, sinó advocats escollits per afinitats polítiques.

Per això, molts sectors polítics i socials d'Israel l'han interpretada com una clara vulneració de la separació de poders i, més enllà, una amenaça directa a la democràcia del país.

Volen limitar el poder del Tribunal Suprem

Els arguments dels partits que impulsen la reforma consideren necessari limitar el poder del Tribunal Suprem, al qual acusen d'actuar políticament.

És el cas d'Itamar Ben-Gvir, ministre de Seguretat Nacional i líder del partit d'extrema dreta Otzma Yehudit, que aquest dilluns al matí ha reclamat a Twitter no frenar la reforma:

"La reforma del sistema judicial no s'ha d'aturar i no hem de sucumbir a l'anarquia."

Ben-Gvir va protagonitzar el 3 de gener un incident remarcable, quan va entrar a l'esplanada de les Mesquites de Jerusalem reclamant per als jueus aquest lloc sagrat per als musulmans.

Ben-Gvir, és advocat i colon a la Cisjordània ocupada, i se sap que, abans d'entrar en política, tenia penjada a la sala de casa seva una fotografia del terrorista jueu Baruch Goldstein, que el 1994 va assassinar 30 palestins a Hebron.

La situació actual a Israel deriva dels resultats de les eleccions legislatives del novembre, en què l'extrema dreta va duplicar escons i les esquerres i l'oposició a Netanyahu van sortir derrotats.

 

El primer ministre d'Israel, Benjamin Netanyahu, aquest divendres a Londres (Reuters)

 

ARXIVAT A:
Israel
Anar al contingut