El poble de Jan al-Ahmar, amb les excavadores arribant-hi (EFE)
El poble de Jan al-Ahmar, amb les excavadores arribant-hi (EFE)

Netanyahu demoleix un poble beduí per fer un corredor d'assentaments israelians

Actualitzat

200 beduïns palestins del poble de Jan al-Ahmar, a Cisjordània, han estat desarrelats de les terres on viuen, forçats a fer espai a jueus israelians. El govern de Netanyahu vol acabar amb l'enclavament beduí i ampliar els assentaments jueus en el que es coneix com el corredor Jerusalem - Mar Mort.

El desarrelament dels beduïns ha provocat disturbis entre residents i la policia israeliana. Van començar aquest dimecres, quan va arribar la primera excavadora per destruir el poble. Les càrregues policials van causar una quarantena de ferits.

Veïns i activistes intentaven impedir la demolició d'una escola, la mesquita, l'hospital i cases, i també la destrucció d'infraestructures agrícoles bàsiques per a la subsistència dels habitants del poble.

 

Enfrontaments per evitar la demolició de Jan al-Ahmar (EFE)

 

L'àrea del poble ja era zona militar tancada des d'aquest dimarts. Les autoritats israelianes fa dies que preparaven els accessos per destruir l'enclavament beduí, complint una ordre judicial ratificada pel Tribunal Suprem israelià al maig.

Segons el dret internacional, Jan al-Ahmar és en una zona il·legalment ocupada i controlada per Israel. Els seus habitants han rebutjat ser reubicats al costat d'un abocador. Ara, són desplaçats forçats, en el que constitueix un crim de guerra.

Els habitants desallotjats diuen sentir-se indignats amb la comunitat internacional, però sobretot amb la Unió Europea: els ha anat a visitar i no ha fet res per impedir la política expansionista del govern de Netanyahu.

 

El poble de Jan al-Ahmar, amb les excavadores arribant (EFE)

 

18 pobles beduïns en risc de demolició

Israel vol esborrar del mapa aquest petit enclavament beduí per continuar ampliant els assentaments jueus en el corredor Jerusalem-Mar Mort. Aquest projecte urbanístic pretén fragmentar la continuïtat territorial palestina i dividir Cisjordània en dos, segons adverteixen activistes com Issam Bakr:

"Aquesta gent té el dret de quedar-se aquí. Hi són des de molt abans que es va establir l'estat d'Israel. És un tipus de neteja ètnica a la nostra terra."

Jan al-Ahmar és una de les 18 poblacions beduïnes en risc de demolició pel corredor Jerusalem - Mar Mort, que ha estat el gran objectiu dels diversos governs israelians des del fracàs dels acords d'Oslo, ja fa més de dues dècades.

 

El poble de beduïns palestins de Jan al-Ahmar (EFE)

 

Abans que la maquinària entrés a Jan al-Ahmar, les autoritats israelianes van destruir part d'un altre poble beduí, Abu Nuwar, que també és al corredor.

El govern de Netanyahu també ha aprovat un altre projecte que preveu l'ampliació d'una colònia israeliana en territori palestí. Totes aquestes expansions són condemnades per la llei internacional. L'Oficina de l'Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Drets Humans insta Israel a no destruir ni expropiar les comunitats beduïnes.

ARXIVAT A:
Pròxim Orient
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut