Santa Maria de Palautordera

Nens malalts víctimes de "bullying" treballen les emocions per superar-lo

Tenir alguna malaltia que els marqui físicament o neuronalment fa que, en alguns casos, hi hagi altres nens que, pel fet de veure'ls diferents, els rebutgin i els tractin malament

RedaccióActualitzat

Una part de les nenes i nens víctimes d'assetjament estan malalts. Tenen alguna malaltia que els marca físicament o neuronalment i això fa que, en alguns casos, n'hi hagi d'altres que, pel fet de veure'ls diferents, els rebutgin i els tractin malament.

Ara, un grup d'infants i joves amb una malaltia rara, de caràcter genètic, que pot tenir moltes afectacions, ha fet un entrenament en educació emocional amb pacients de l'Hospital Sant Joan de Déu, per poder superar aquestes situacions.

Alguns exercicis consisteixen a dir-se coses boniques a l'orella, a abraçar-se. No hi estan acostumats. El seu estat sovint els fa més susceptibles i vulnerables a l'assetjament i aquí treballen les emocions per superar-ho.

Lucía:

"Jo aquí estic molt contenta per totes les paraules, per totes les activitats que fem. A l'escola els amics es fiquen amb mi, no juguen molt, m'insulten i... com que tinc la meva malaltia, ells passen, no m'ajuden i no volen estar amb mi."

Adrià:

"Com que jo sóc algú que és fàcil que em piqui, o sigui que em reboti, em comencen a molestar i, ara, estic començant a controlar-me millor. Jo el que provo és respirar i passar d'ells".

La malaltia que té l'Axel, de 6 anys, es diu neurofibromatosi 1 i la tenen un de cada 3.000 infants. Es tracta d'un trastorn genètic del sistema nerviós que afecta principalment el desenvolupament i creixement dels teixits nerviosos.

ANNA, mare de l'Axel:

"Va tenir un glioma al nervi òptic, que és un habitual en els nens amb neurofibromatosi. Va estar 20 mesos amb quimioteràpia i ja està bé però ara a partir dels 6 anys comencen els problemes cognitius, a l'escola d'aprenentatge."

Alba Parra, Neuropsicòloga:

"Poden tenir una aparició de tumors i que els afecti una part del cos i que sigui molt visible, però hi ha altres nens que aparentment no tenen senyals, però son molt impulsius, insistents. Fa que tinguin més risc a patir 'bullying'."

 

 

Laura:

"Era la diferent, la rareta, la que no tenia cama... abans m'afectava, però ara ja no."

Aquí els donen eines emocionals per superar els moments difícils.

Eloi:

"Ens diuen que hem de tocar el paladar, moure els dits dels peus, respirar..."

Adrià:

"He de tancar els ulls i pensar en un mateix, entrar dintre meu i sentir-me còmode... m'ha ajudat molt."

Cristina Gutiérrez, directora de la Granja Ability Training Center:

"Per gestionar, per exemple, les pors que senten i que siguin ells els que gestionin l'ansietat i no sigui l'ansietat la que els gestioni a ells, per poder augmentar la seva autoestima o per poder mantenir relacions saludables amb els seus companys de l'escola."

Rosario:

"Si, per exemple, l'Ian em diu una cosa que no m'agrada, li dic: no ho facis, perquè no m'agrada el que estàs fent."

Tant ells com mares i pares han entrenat aquestes estratègies emocionals per endur-se-les a casa. Una experiència que ha ajudat a tota la família.

ARXIVAT A:
Bullying
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut