Policies italians treuen un nen petit d'una barca, al port de Lampedusa, aquest cap de setemana
Policies italians treuen un nen petit d'una barca, a Lampedusa, aquest cap de setmana (Reuters/Yara Nardi)

Nens de 3 anys entre els 12.600 menors no acompanyats arribats a Lampedusa des del gener

Save the Children alerta que molts han patit un tracte inhumà en la ruta migratòria i demana que es creï una xarxa de centres d'acollida per tot Itàlia per protegir-los

Mireia Prats i RieraActualitzat

Fins a 12.600 menors no acompanyats han arribat a Lampedusa des del gener, segons Giovanna di Benedetto, portaveu de Save The Children a Lampedusa, una de les organitzacions de cooperació internacional autoritzada a atendre persones migrants que arriben al centre d'acolliment de l'illa.

"Cada vegada arriben nens més petits, sense els seus pares ni altres familiars"

Ens convoca lluny del centre d'internament, on els periodistes no podem entrar i la policia veu amb recança les entrevistes dels cooperants que hi treballen. 

Un nen petit darrere dels barrots del centre d'internament de Lampedusa, aquest dissabte (Reuters/Yara Nardi)

La Giovanna fa més de 10 anys que treballa aquí, i ens assegura haver passat una de les setmanes més dures que recorda. 

"Ha estat dura i plena de reptes. A part del col·lapse que hem viscut, per la xifra tan elevada de gent que ha arribat de cop, nosaltres ho hem patit especialment amb molts menors, molt petits, de 3 i 4 anys", assegura Di Benedetto, que ens explica com molts d'aquests menors fan el trajecte sols, sense els pares, que els posen a les barques amb algun conegut, o a vegades ni això.

En els últims dies han arribat centenars de menors i de dones embarassades o amb criatures molt petites (Reuters/Yara Nardi)

Cada cop més, més sols i amb més necessitats

Save The Children, conjuntament amb l'UNICEF, els atén des del primer moment que els desembarquen i els protegeixen. Es lamenta que cada vegada n'arribin més, més sols i amb més necessitats.

"Hem vist arribar nens de 10 anys que han vingut acompanyats per altres menors de 15 anys. Tots són menors, i els hem de garantir els drets fonamentals".

És per això que li demanen a la presidenta italiana, Giorgia Meloni, més centres d'acollida immediata. "És important crear una xarxa de centres de primera acollida a cada regió d'Itàlia", diu Di Benedetto, que assegura que compten també amb famílies d'acollida per a aquestes criatures.

Menors arribats a Lampedusa esperant per ser transferits a la península (Reuters/Yara Nardi)

L'encaixada de mans de la presidenta

Quan Giorgia Meloni ha visitat el centre d'acollida de refugiats amb Ursula von der Leyen, però no ha tingut temps de saludar la majoria de cooperants que cada dia atenen els refugiats.

No ha estat fins a l'arribada al port que la presidenta Meloni ha saludat la portaveu de Save The Children, i amb una encaixada de mans li ha dit "bona feina".

Meloni i Von der Leyen, aquest diumenge, visitant el port de Lampedusa (Reuters/Premsa Palazzo Chigi)

Quan li preguntem a Giovanna di Benedetto per les mesures anunciades ens diu que ho valoraran quan el Consell de Ministres concreti amb més detall els ets i uts.

A Lampedusa, ja estan acostumats a aquestes visites i a les promeses que mai no s'han complert. Ara, després de 5 dies caòtics, diu que la situació va millorant, tot i que al centre encara hi queden 1.900 persones, una tercera part, menors.

Un grup de 250 menors no acompanyats a Lampedusa, al maig, abans de ser transferits a la península


Víctimes d'explotació i maltractaments durant la ruta migratòria

Arran de la visita de Von der Leyen i Meloni a Lampedusa d'aquest diumenge, Save the Children ha publicat un comunicat en què els recorda que "la majoria de menors no acompanyats que arriben a Lampedusa han sobreviscut a l'explotació i el tracte inhumà que han patit durant la ruta" i els demana "una resposta coordinada urgent" que prioritzi les seves necessitats.

Save the Children alerta que molts d'aquests menors han estat víctimes d'explotació i maltractaments a la ruta (Reuters/Cisco Fusco)

I entre les prioritats que demanen agilitzar hi ha la reunificació familiar i la creació de vies legals segures per entrar a Europa, una mesura, aquesta última, que ja va destacar ahir Von der Leyen com la més efectiva entre els 10 punts de la Unió Europea per acabar amb la crisi migratòria:

"Calen polítiques que prioritzin els drets dels infants, entre les quals, més suport a una reunificació familiar més ràpida i àgil i rutes legals segures per arribar a Europa. Aquestes mesures són essencials per minimitzar el risc que els menors siguin víctimes d'abús i violència."

L'ONG afegeix que, en els últims dies, les autoritats s'han esmerçat a donar aigua i menjar als milers de persones migrants que han arribat a Lampedusa, "incloent-hi infants i dones embarassades", però que després de veure com els han arrabassat els seus drets fonamentals, fan una crida a la responsabilitat col·lectiva "per protegir les víctimes dels conflictes, l'extrema pobresa i la crisi climàtica."

Una nena jugant a terra, aquest dilluns, al port de Lampedusa (CCMA)

 

ARXIVAT A:
MigracionsMenorsItàlia
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut