Nelson Mandela, en una imatge d'arxiu. (Foto: Reuters)
Nelson Mandela, en una imatge d'arxiu. (Foto: Reuters)
Johannesburg

Nelson Mandela torna a casa després d'estar ingressat per una "revisió rutinària"

Nelson Mandela, de 92 anys, torna a casa després de passar un dies ingressat en un hospital de Johannesburg per sotmetre's a una revisió rutinària. Tot i les especulacions sobre la seva salut, l'actual president de Sud-àfrica, Jacob Zuma, assegura que Mandela es troba bé. Mandela, expresident sud-africà, icona antiapartheid i Premi Nobel de la Pau, es va retirar de la vida pública el 2004.

Actualitzat
Les dades sobre l'ingrés de Nelson Mandela són confuses. Hi ha fonts que apunten que va entrar a l'hospital a principis de setmana i d'altres que hi hauria passat un parell de dies. En qualsevol cas, Mandela ha abandonat el centre mèdic aquest divendres.

Pendents de la seva salut

Mandela, a qui li van diagnosticar un càncer de pròstata el 2001, va ser traslladat del seu domicili al luxós barri de Houghton a l'Hospital de Milpark, a Johannesburg, per a uns exàmens rutinaris, segons la fundació que porta el seu nom. Tot i aquesta versió oficial, l'hospitalització de l'expresident de Sud-àfrica i Premi Nobel de la Pau Nelson Mandela ha causat una forta inquietud al país, tant entre els polítics com entre la població i els mitjans de comunicació.

Els rumors sobre la delicada salut de Mandela s'havien reproduït en els últims dies, i dimarts passat el també Premi Nobel de la Pau i arquebisbe emèrit de Ciutat del Cap, Desmond Tutu, va dir, en un acte d'una campanya de lluita contra la tuberculosi en què van coincidir, que el va trobar "fràgil". "Està bé, és un home de 92 anys i està fràgil", va dir Tutu.

La Fundació Mandela, en el comunicat en què anunciava la seva hospitalització per a unes proves de rutina, deia: "No està en perill i està animat".

El diari local "The Star" assenyala que Mandela, retirat de la política i amb una salut molt delicada, ha estat examinat pel pneumòleg Michael Plito, que va explicar al diari que Mandela "ha estat ingressat per estudiar el seu estat". Aquesta ha estat l'única informació sobre l'estat de l'exgovernant, el primer president negre de Sud-àfrica elegit el 1994 després de la caiguda del règim segregacionista de l'apartheid.

Un gran nombre de familiars i amics de Mandela, així com coreligionaris del partit governant a Sud-àfrica, el Congrés Nacional Africà (CNA), han visitat l'hospital, al voltant del qual s'han concentrat dotzenes de periodistes de mitjans locals i una gran quantitat de públic.
Anar al contingut