EUA

Neixen als EUA les "Creative Commons", que permeten als autors suprimir els drets de la seva obra

Internet ha convulsionat el món de la música i, sembla que, ara també, podria canviar un tema tan delicat com els drets d'autor. Als Estats Units han nascut unes llicències revolucionàries que es diuen "Creative Commons" -en català, creacions comunes-. Donen tot el poder a l'artista perquè decideixi el destí de la seva obra, fins i tot, si vol que circuli gratuïtament per internet, tot al contrari que el "copyright", que obligava a demanar permís a l'autor per fer-ne ús. De moment, ja té suports internacionals com Gilberto Gil.

Actualitzat
La famosa "c" de "copyright" significa que cada cop que algú fa servir aquesta cançó ha de demanar permís al seu autor. Tots els drets estan reservats. Des de fa uns anys, ha sortit una alternativa més flexible: una "c" al revés, que vol dir "copyleft". En aquest cas, alguns drets estan reservats i d'altres poden estar completament alliberats, segons les condicions que vulgui imposar l'artista.

Seguint aquesta filosofia, als Estats Units ha aparegut una organització internacional sense ànim de lucre que es diu "Creative Commons". Ofereixen una fórmula completament legal de llicències als creadors que s'identifiquen amb tota una sèrie de logotips. Si volen, els artistes poden autoritzar que es pugui mesclar la seva cançó, que es pugui descarregar gratuïtament per internet, sempre que no se'n faci un ús comercial... i així un ampli ventall de possibilitats.

Així ho ha fet el Yashim, que ha estat durant molts anys el cantant de Cheb Balowski, i que ara ha publicat una cançó llicenciada a través de "Creative Commons". Pensa que és un sistema més obert, i que pot donar més facilitats als grups que comencen.

Últimament han proliferat algunes iniciatives del que ja es coneix com el "moviment per la cultura lliure": la revista "Enderrock" ha editat un CD recopilatori que es diu "Música Lliure" que està llicenciat per "Creative Commons". Tota la banda sonora del documental "El taxista ful" està registrada com a "copyleft" i el ministre del Brasil Gilberto Gil s'ha convertit en un dels màxims impulsors internacionals d'aquesta filosofia. És una realitat nova que està naixent i creixent en el món de la música, però que podria replantejar les relacions de l'artista amb la seva obra.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut