Un dels dos ocells adults alimentant la cria d'àguila marcenca amb una serp
Un dels dos ocells adults alimentant la cria d'àguila marcenca amb una serp (@aguilamarcenca-pnports)

Neix un pollet d'àguila marcenca als Ports i pots seguir en directe com l'alimenten

Un canal de YouTube permet veure en directe, des d'un punt de vista privilegiat, la vida de la família de rapinyaires

RedaccióActualitzat

La parella d'àguiles marcenques que una càmera segueix de prop al parc natural dels Ports han tingut descendència. El pollet va néixer la nit de divendres a dissabte, però l'eclosió de l'ou va ser en la intimitat, perquè la pluja havia espatllat l'aparell emissor.

Finalment, aquest dimarts es va poder reparar sense destorbar els rapinyaires i ja es pot fer seguiment del pollet pel canal de YouTube dedicat a aquest niu.

En aquestes imatges es veu com el pollet treu el cap i l'alimenten amb serps, que són la dieta principal d'aquesta espècie.


Al febrer, quan les àguiles marcenques encara no havien tornat de la migració hivernal a l'Àfrica, els tècnics del parc natural dels Ports van col·locar una càmera al niu, situat al capdamunt d'un pi. Això permet seguir en directe l'evolució de les àguiles, amb una vista privilegiada:


A més de veure el niu en directe, al canal de YouTube hi ha recollits alguns dels moments més destacats fins al moment. Com la posta de l'ou:

 

També quan la parella es menja una serp de ferradura o bé l'atac d'una jove àguila daurada que colpeja l'ou que ja tenen al niu.

 

Una espècie força desconeguda

L'àguila marcenca (Circaetus gallicus) és un gran rapinyaire forestal, que és objecte de mesures especials de conservació dels hàbitats on viu. S'alimenta, gairebé en exclusiva, de serps, que detecta, captura i engoleix gràcies a diverses adaptacions morfològiques.

És una au migrant transahariana i la major part dels exemplars arriben a la península ibèrica al març, d'aquí li ve el nom de marcenca.

El projecte ha de permetre saber més coses d'uns dels rapinyaires forestals més desconeguts als Ports. És una de les dotze espècies de rapinyaires diürns que nidifiquen de manera regular als Ports.

S'espera que aquest projecte contribueixi a millorar el coneixement del procés de nidificació, biologia, hàbits i dieta d'aquest ocell.

L'àguila marcenca s'alimenta bàsicament de serps
L'àguila marcenca s'alimenta bàsicament de serps (YouTube @aguilamarcenca-pnports)

La parella de marcenques que segueix la càmera es va localitzar el 2012 i se li coneixen dos nius. El niu actual està situat en una pineda de pinassa (o pi negral) a la part alta del parc natural i el fan servir des de l'any 2018.

Enguany, el mascle hi va arribar el 16 de març i les primeres imatges de la femella són del dia 18. Primer es va observar com hi portaven branques i alguna presa. La posta de l'ou va ser el 8 d'abril i el pollet va néixer entre el 26 i el 27 de maig. S'espera que s'estiguin al niu una setantena de dies més.

El nou projecte de seguiment de la parella d'àguiles marcenques relleva el canal de YouTube que transmetia un niu d'àguila calçada.

El compte va arribar a tenir prop de 3.000 subscriptors d'arreu del món, que es van quedar garratibats amb els atacs d'un altre rapinyaire, un astor, que va devorar tots els pollets dels dos últims anys.

 

ARXIVAT A:
Medi ambient
Anar al contingut