Neix la Thembi, filla de la Nuru, la nova girafa del zoo de Barcelona

La Nuru té 10 anys i va arribar al Zoo l'any 2011, procedent del Zoo d'Emmem

RedaccióActualitzat

El Zoo de Barcelona té una nova girafa. El 10 de febrer va donar la benvinguda a una cria de girafa de la subespècie Rothschild. La mare es diu Nuru, té 10 anys i va arribar al zoo l'any 2011 procedent del Zoo d'Emmem, als Països Baixos.

La petita girafa, acompanyada de la seva mare, estarà uns dies als dormitoris de la instal·lació de les girafes abans de reunir-se amb la resta del grup. D'aquesta manera, l'equip de cuidadores i cuidadors poden atendre amb més cura les necessitats de totes dues.


La gestació de les girafes dura de 450 a 468 dies i pareixen, per norma general, una sola cria, que ja fa dos metres d'alçada en néixer. A diferència del que succeeix en la majoria dels mamífers, la mare dona a llum dreta i, fins i tot, mentre camina.

Durant les dues primeres setmanes, passen la major part del temps ajagudes, protegides per la mare. Mentre que les girafes adultes són massa grans per ser atacades per la majoria dels depredadors, les més joves poden ser presa de lleons, lleopards, hienes i licaons.

 

La girafa, espècie amenaçada

El Zoo de Barcelona participa en el Programa Europeu de Conservació de girafes, espècie que la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (IUCN) considera com a amenaçada.

Antigament, la girafa s'estenia per gran part d'Àfrica, però la progressiva desertització del seu hàbitat a causa de les activitats humanes, com la desforestació, la caça furtiva o els conflictes geopolítics, han restringit molt la seva àrea de distribució. De fet, només en queden poblacions dins dels parcs nacionals i altres àrees protegides.

 

 

Per això, l'Ajuntament de Barcelona considera que es fa "imprescindible" l'existència d'aquesta espècie en parcs zoològics amb l'objectiu de crear un reservori de més de 500 individus per a possibles reintroduccions quan les condicions dels seus hàbitats naturals ho faci viable.

En aquest sentit, la Fundació Barcelona Zoo està estudiant un projecte de col·laboració amb les autoritats del Níger per a la conservació "in situ" de la subespècie de girafa peralta, la més emblemàtica del Sahel, i així poder assegurar la viabilitat de la seva reduïda població.

La tinent d'alcaldia Laia Bonet ha celebrat el naixement de la girafa, que contribueix a avançar en la conservació de la natura:

"Treballar per les espècies amenaçades o amb disminució d'individus és fonamental per aturar la pèrdua de biodiversitat del planeta".

 

Nou model del Zoo

El mes de maig de l'any passat, el ple de l'Ajuntament de Barcelona va aprovar iniciatives per a un nou model de zoo per a la ciutat amb l'objectiu de fer una reducció dràstica d'espècies i una aposta per les autòctones.

 

La intenció és que el parc es dediqui a la conservació, la recerca i la divulgació, i que es prioritzin les espècies autòctones i les amenaçades.

Per tant, el Zoològic de Barcelona, que ara té animals d'unes 300 espècies, en tindrà cada vegada menys. La prioritat serà la fauna autòctona, amb espècies com el tritó del Montseny.

 

Després, els animals amenaçats d'extinció d'arreu del món, com ara els orangutans. I, en últim lloc, les espècies amb les quals el zoo participa en programes de recerca o de reintroducció, com la gasela dorcas.

ARXIVAT A:
Medi ambient
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut