Neix la Guineu, una eina per trobar rutes ciclistes segures i deixar el cotxe a casa

L'ha creada una associació per ajudar a moure's en bicicleta de municipi en municipi evitant les vies ràpides

RedaccióActualitzat

Aquesta setmana s'ha activat la Guineu, una eina informàtica gratuïta que ofereix rutes segures per circular en bicicleta per tot Catalunya.

L'ha elaborat l'associació CycloCat, que durant 5 anys s'ha dedicat a identificar els trams de camins, carrers i carreteres secundàries pels quals els ciclistes es poden moure amb poc risc o sense.


Desplaçaments entre 0 i 5 quilòmetres

Segons Joan Calvera, cofundador de Cyclocat, la intenció és facilitar la mobilitat en bicicleta per tot el territori català com a alternativa al cotxe i evitant al màxim carreteres i vies ràpides, també els encreuaments, que solen ser els punts més perillosos:

"La principal causa que la gent no faci el canvi de cotxe a bicicleta en desplaçaments interurbans és la seguretat, i nosaltres estem millorant la informació disponible pel que fa a la seguretat."

"Hem de tenir en compte que hi ha una gran quantitat de desplaçaments interurbans entre 0 i 5 quilòmetres que es fan en cotxe, i aquestes són unes distàncies en què la bicicleta és perfectament compatible."

L'eina està ubicada a la web de l'associació, i permet anar marcant sobre el mapa els trams segurs identificats per CycloCat per confeccionar la ruta que es vulgui.

El mapa de La Guineu, amb els trams de camins, carrers i carreteres segurs per circular en bicicleta

Això permet generar un arxiu per introduir en un aparell GPS, que és el que va orientant el ciclista durant la ruta.


Del verd al groc

L'associació assegura que les rutes disponibles actualment poden donar servei al 95% de la població de Catalunya.

Els trams estan classificats en funció de la seguretat i del desnivell que tenen, amb un codi de colors que va del verd al groc, passant pel blau, el vermell i el negre.

Els trams que hi ha ara a la Guineu els han identificat i avaluat "in situ" una cinquantena de col·laboradors de l'associació durant 5 anys.

Gràcies a un premi europeu que han rebut fa poc, esperen poder fer-ho de manera molt més ràpida en el futur amb intel·ligència artificial, que els permetrà identificar els trams segurs gràcies al "big data".

 

 
ARXIVAT A:
Mobilitat
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut