Pla obert d'un home barrejant l'olla de ranxo durant la VII Trobada d'Escudellers, Ranxos, Sopes Històriques a Capmany el dia 11 de n…
Pla obert d'un home barrejant l'olla de ranxo durant la VII Trobada d'Escudellers, Ranxos, Sopes Històriques a Capmany el dia 11 de novembre de 2018 (Horitzontal)

Neix la Federació d'Escudellers, Ranxos i Sopes Històriques per reivindicar els menjars tradicionals

ACN Capmany.-Aquest cap de setmana s'ha fundat oficialment la Federació d'Escudellers, Ranxos i Sopes Històriques a Capmany (Alt Empordà). L'objectiu d'aquesta entitat és reivindicar el paper d'aquests menjars tradicionals que es fan arreu del país. El president de la federació, Quim Cama, ha explicat que a llarg termini volen que la UNESCO els reconegui com a patrimoni immaterial, tot i que han nascut amb la voluntat de "créixer pas a pas". Per això primer volen aconseguir que la població catalana s'identifiqui amb aquestes menges tradicionals que es feien abans de la quaresma. El naixement de la federació ha coincidit amb la setena trobada anual que fan les associacions i que aquest any ha tingut com a seu el municipi de Capmany.

Fins a set associacions d'escudellers, ranxos i altres sopes tradicionals de Catalunya han engegat una nova federació per treballar en xarxa i poder difondre aquests plats arreu del territori. La voluntat de la nova agrupació és que la gent recordi aquests menjars populars que es celebraven abans de la quaresma.El president, Quim Cama, ha assegurat que la federació té la funció d'"aglutinar la idea de país i cultura". A partir d'aquí explicaran a la població catalana el tipus de sopes que es feien i "com a màxima aspiració", Cama ha afirmat que volen el "reconeixement de la UNESCO" com a patrimoni immaterial de la humanitat.De tota manera, el president assegura que volen anar "poc a poc" i que "com en els ranxos, primer cal posar l'olla, després l'aigua i per acabar tots els ingredients". En aquest sentit, Cama ha demanat a qualsevol entitat similar que es dediqui a promoure aquest tipus de sopes històriques s'apunti a la federació per poder tenir més força.La federació la formen set entitats de diferents punts del territori català. La idea d'unir-se va sorgir durant una de les trobades periòdiques que fan a diferents municipis, tot reivindicant aquestes menges tradicionals. Finalment, la federació s'ha oficialitzat aquest diumenge a Capmany (Alt Empordà), durant la setena trobada d'aquestes associacions.Per l'alcalde del municipi de Capmany, Joan Fuentes, ha estat tot un "premi" acollir la fundació de la federació. De fet, el president és veí del municipi de l'Alt Empordà.Fuentes ha recordat que els ranxos s'elaboren amb els productes que els veïns de cada municipi donin "gratuïtament". A partir d'aquí, es reuneixen els ingredients, es posa una olla al foc i es fa bullir aigua. Posteriorment hi afegeixen tots els productes fins que quedi una sopa que serveixen a tothom.Els ranxos es feien "abans de la quaresma, per fer l'última festa". En els seus orígens es servia "en abundància" per tal que els habitants no passessin gana en els propers mesos.Aquest diumenge, les set associacions han ofert les seves sopes a tots els veïns i visitants de Capmany. Durant tota la jornada, el pobla s'ha omplert d'activitats amb una audició de sardanes, una actuació d'un grup de grallers i una exposició de cellers de vi de l'Empordà.

Anar al contingut