Toni Morral, secretari general de la Crida, s'adreça al congrés constituent després de saber el resultat de les votacions (ACN)

Sànchez i Morral lideraran la Crida amb una direcció amb cinc dones com a més votades

Sànchez, des de la presó, defineix la Crida com "una aposta excepcional per a uns moments excepcionals"

RedaccióActualitzat

Jordi Sànchez i Toni Morral lideraran des d'avui la Crida Nacional per la República impulsada pel mateix Sànchez, Carles Puigdemont i Quim Torra

Sànchez en serà el president, i Morral el secretari general.

Com es preveia, la llista considerada oficialista, encapçalada per Sànchez i Morral, ha obtingut la majoria dels vots. Hi han entrat, però, dues persones del sector crític, impulsat per Agustí Colomines: Rosario Palomino i Gerard Sesé.

La llista definitiva dels 19 membres que acompanyaran Sànchez i Morral en el govern de la Crida, a partir de la votació efectuada en urnes de l'1 d'octubre, és aquesta: 

Laura Borràs (2.237 vots), Elsa Artadi (2.222 vots), Gemma Geis (2.192 vots), Pilar Calvo (2.028 vots), Marina Geli (1.966 vots), Pep Andreu (1.965 vots), Ferran Mascarell (1.937 vots), Albert Batet (1.857 vots), Damià Calvet (1.809 vots), Maria do Carmo Marques-Pinto (1.765 vots), Miquel Àngel Escobar (1.511 vots), Jordi Pairó (1.499 vots), Irene Negre (1.477 vots), Rosario Palomino (1.456 vots), Assunció Castellví (1.446 vots), Maria Àngels Cabassés (1.399 vots), Monserrat Morante (1.329 vots), Josep Ferrer (1.294 vots) i Gerard Sesé (1.261 vots).

Sànchez i Morral han obtingut 2.417 vots. La candidatura alternativa -també anomenada complementària- de Jordi Ferrés i Oriol Izquierdo ha obtingut 115 vots tot i haver demanat el suport a Sànchez i Morral. 

 

Joan Lluís Bozzo ha llegit la carta escrita per Jordi Sànchez des de la presó

 

Sànchez ha tancat l'acte, mitjançant una carta escrita a la presó i que ha llegit, dalt de l'escenari, el director teatral Joan Lluís Bozzo.
 

"Sé el que puc fer i el que no puc fer mentre segueixi tancat en una presó, reclòs en una cel·la. No seré cap impediment ni cap fre a tota la feina que feu per avançar de manera eficaç cap a la república. Els qui estem a la presó i estem compromesos amb el projecte polític de la crida, en Jordi Turull, en Josep Rull i en Quim Forn, us demanen que no deixeu de prendre cap decisió si penseu que representa una passa més cap a l'assoliment de la independència. Feu-ho sense por i feu-ho per nosaltres."

"La Crida és una aposta excepcional per uns moments excepcionals. Són moments intensos, històricament rellevants i no exempts de riscos. L'exili i la presó ens ho recorden."


"Unitat, llibertat i república".

"Unitat, llibertat i república". Aquesta és la "recepta" proposada pel president de la Generalitat, Quim Torra, per assolir la independència. 

Torra ha intervingut en el tram final del congrés fundacional de la Crida Nacional per la República, just abans que ho fes Puigdemont i de saber els resultats de les votacions, i ha insistit que només el convenciment que és possible arribar a la independència el manté al capdavant del govern. 
 

"Només vaig acceptar l'encàrrec de president de la Generalitat per fer la república, que li quedi clar a tothom. Si mai arribo a pensar que no tinc les forces, o els suports o les capacitats per fer avançar aquest país cap a la independència i aconseguir-la, plegaré."


Torra, a més, ha volgut remarcar que el govern "tenim com a objectiu prioritari la investidura del president Puigdemont". 

 

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha demanat unitat a l'independentisme (ACN)

 

El president de la Generalitat també ha demanat unitat per guanyar l'Ajuntament de Barcelona i a les eleccions europees. 

I ha volgut fer referència al diàleg amb el govern espanyol.
 

"Hem enfrontat el repte del diàleg amb l'estat espanyol. I sempre els hem dit bilateralitat, solució política a un conflicte polític i dret a l'autodeterminació. I si no, ens quedarem en el no als pressupostos."


Torra ha obert la seva intervenció recordant que, el 26 de gener de 1939, "fa 80 anys entraven els feixistes a Barcelona" i ha demanat un minut de silenci per als "represaliats" en l'"intent de genocidi franquista".


"No tenim dret a rendir-nos"

Puigdemont, que és el president honorífic de la Crida, ha intervingut per videoconferència des de Waterloo.

 

Carles Puigdemont ha intervingut per videoconferència des de Waterloo 

 

L'expresident ha defensat que, en el moment actual, acomodar-se és el mateix que rendir-se.
 

"Els qui apel·lem a la confiança de la gent no tenim dret a rendir-nos, no tenim dret a la comoditat ni el conformisme en els temps que estem vivint." 

 

Presentació de la llista oficial, encapçalada per Jordi Sànchez i Toni Morral (ACN)

 

El govern de la Crida ha estat ha elegit entre dues llistes.

L'oficialista l'encapçalaven Jordi Sànchez, que optava a la presidència, i el diputat de JxCat Toni Morral, exalcalde de Cerdanyola del Vallès per ICV i home de confiança de Puigdemont, que optava a ser-ne el secretari general.

Per als 19 membres restants es presentaven, entre altres, els consellers Elsa Artadi, Laura Borràs i Damià Calvet, i els alcaldes de Valls, Albert Batet, portaveu de JxCAT, i de Montblanc, Pep Andreu, d'ERC. I també exsocialistes com Marina Geli o el delegat de la Generalitat a Madrid, Ferran Mascarell. Tots ells han entrat a l'excutiva.

 

Presentació de la llista alternativa, encapçalada per Jordi Ferrés i Oriol Izquierdo (ACN)

 

La llista considerada alternativa --o complementària, que, de fet, només aspirava a situar alguns integrants a l'executiva-- la impulsava Agustí Colomines i l'encapçalaven Jordi Ferrés, advocat i exregidor de CiU a Sant Cugat del Vallès, i Oriol Izquierdo. 

 

Eduard Pujol, diputat de JxCat i president del congrés constituent de la Crida (ACN)

 

El president d'aquest congrés constituent ha estat el diputat de JxCat Eduard Pujol, que en declaracions a la premsa abans de començar l'acte ha definit la crida com "una eina de transversalitat molt potent" que "és un gran paraigua i alhora és un gran motor" per assolir la independència.
 

"Avui notem el pes, el sentit i la responsabilitat de la història. A aquesta iniciativa s'hi arriba després de l'1 d'octubre. Som la gent de l'1 d'octubre, que decideix organitzar-se i eixamplar els braços políticament. Després de constatar la repressió necessitem noves figures i nous espais polítics, una eina de transversalitat molt potent. Tenim la sensació que avui fundem una eina molt potent al servei de la república, per fer els metres finals d'un camí que ha estat molt llarg."


Es dona la circumstància que ni Sànchez ni Puigdemont no han pogut votar en aquest congrés constituent de la Crida, perquè s'ha decidit que el vot serà només presencial.

 

Exterior del Centre de Convencions Internacional de Barcelona, on s'ha fet el congrés constituent de la Crida (ACN)

 

El congrés constituent de la Crida Nacional per la República s'ha fet al Centre de Convencions Internacional de Barcelona, al Fòrum, el mateix lloc on CiU es va convertir en el PDeCAT. Hi han participat unes 4.000 persones que s'hi havien inscrit prèviament.

ARXIVAT A:
Procés catalàCrida Nacional per la RepúblicaCarles PuigdemontJordi SànchezQuim Torra
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut