Mollera d'Escalarre, al Parc Natural de l'Alt Pirineu ( Felipe Valladares)
Mollera d'Escalarre, al Parc Natural de l'Alt Pirineu ( Felipe Valladares)
Arinsal

Neix el Parc Pirinenc de les Tres Nacions, inèdit a Europa, de més de 428.000 hectàrees

RedaccióActualitzat

Promocionar el Pirineu en global és la iniciativa que duran a terme els governs català, andorrà i francès amb la creació del Parc de les Tres Nacions. L'objectiu és unir el Parc Natural de l'Alt Pirineu -entre el Pallars Sobirà i l'Alt Urgell- amb un parc francès i dos d'andorrans.

 

 

La Pica d'Estats, amb 3.143 metres d'altura, serà el cim més alt del nou Parc Pirinenc de les Tres Nacions. Un parc que agrupa tres estats i més de 428.000 hectàrees. És una gran zona que per la seva riquesa natural fa anys que està protegida. No la travessa cap tipus d'infraestructura transfronterera, ni carreteres, ni vies de tren ni línies d'alta tensió. És el tram de frontera més ben preservat de tot el Pirineu. I precisament per això, per continuar protegint-la i promocionant-la, es crea aquest nou macroparc, inèdit a Europa.

 

 

El compromís de totes tres parts amb aquest projecte s'ha materialitzat aquest divendres al migdia al Centre d'Interpretació de Comapedrosa, a Andorra, on, per cert, ja s'hi ha pogut veure Àngel Ros com a nou ambaixador d'Espanya al Principat.

 

 

El conseller de Territori i Sostenibilitat ha afirmat que la gestió conjunta d'aquest entorn natural ha de servir per treure'n el "màxim aprofitament". Damià Calvet també ha dit que el parc pot ser una eina que ajudi a avançar en d'altres projectes comuns entre els tres territoris, com ara el d'intentar aconseguir que aquesta zona pugui ser una Reserva de la Biosfera transfronterera o integrar-se al programa Transboundary Parks.

Per la seva banda, tant el cònsol major de la Massana, David Baró, com el d'Ordino, Josep Àngel Mortés, han ressaltat el potencial que tindrà la nova marca vinculada al Parc des del punt de vista de la promoció turística, així com també la visibilitat que tindrà aquesta part del territori a escala internacional.

El president del Parc Natural Regional de Pyrénées Ariégeoises, André Rouch, ha destacat la importància de "potenciar el que tenim en comú i aprofitar les diferències per beneficiar el projecte".

 


Catalunya, Andorra i França es comprometen a impulsar accions conjuntes com la creació d'una marca comuna, i també d'una web, i la confecció de mapes i itineraris transfronterers. També intercanviaran informació sobre el patrimoni natural.

Una de les zones dels Pirineus més ben conservades

El Parc Pirinenc de les Tres Nacions agrupa 158 municipis, 15 de catalans, dos d'andorrans i 141 de francesos. Un dels seus atractius és que és una de les zones dels Pirineus més ben conservades. Hi destaca la presència de la sargantana pallaresa, endèmica de la zona. També hi ha poblacions de fauna pirinenca en perill d'extinció, l'almesquera, la perdiu blanca, el gall fer i l'os bru, així com l'herc, reintroduït el 2014, i diverses races domèstiques indígenes, com ara l'ovella xisqueta, l'aranesa i tarasconesa, el cavall Castillonnais, el català pirinenc, i la vaca bruna, la pallaresa i la casta.

 

 

També té una molt bona representació dels hàbitats de boscos subalpins i montans de coníferes i caducifolis dels Pirineus, prats alpins, estanys i molleres d'alta muntanya amb un bon estat de conservació.

El manteniment d'una activitat ramadera extensiva a la zona contribueix a conservar un paisatge de mosaic divers de prats florits, pastures, matollars i boscos, i un patrimoni cultural associat en forma de cabanes, camins ramaders, pletes, orris i bordes.

 

ARXIVAT A:
Medi ambient
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut