Els impulsors de l'acte de presentació d'Agrupament Socialista. (Foto: ACN)
Els impulsors de l'acte de presentació d'Agrupament Socialista. (Foto: ACN)
Barcelona

Neix Agrupament Socialista, un nou corrent crític que vol "redreçar" la "deriva" del PSC

Marina Geli, Àngel Ros, Maria Badia, Pia Bosch o Daniel Font són alguns dels que demanen una "redreçament" de l'actual "deriva del PSC" fent bandera de l'esquerra, el dret a decidir i la regeneració política.

RedaccióActualitzat
Als Caputxins de Sarrià, emblema de la lluita antifranquista, els crítics del PSC han constituït aquest dimarts l'Agrupament Socialista de Catalunya, nascut a partir del Fòrum Cívic. Marina Geli, Àngel Ros, Maria Badia, Pia Bosch o Daniel Font són alguns dels que demanen una "redreçament" de l'actual "deriva del PSC" fent bandera de l'esquerra, el dret a decidir i la regeneració política.

Els impulsors de la plataforma han emmarcat la creació de l'Agrupament en la voluntat de "recuperar el PSC dels inicis, el PSC plural i catalanista", que doni cabuda a totes els sensibilitats que hi ha dins l'esquerra catalana. Una de les seves principals premisses és que "el PSC torni a ser el partit central de les esquerres a Catalunya", segons ha explicat l'eurodiputada Maria Badia.

Davant d'unes 200 persones, s'ha presentat un document de bases que ha estat el pal de paller de l'acte i de les primeres intervencions. El text parla de la necessitat d'acabar amb "l'austericidi" i les polítiques neoliberals, reclama un nou model d'esquerra "sostenible i postcomunista" i clama per la "regeneració política".

Pocs dies després que el Consell Territorial del PSOE aprovés la seva proposta de reforma federal de la Constitució, els signants han celebrat que els socialistes espanyols hagin obert "la via federal" i reconegut "els drets històrics" de Catalunya, però critiquen que s'obviï el dret a l'autodeterminació de Catalunya. "Crec que hi ha tres elements fonamentals en la relació Catalunya-Espanya: primer, l'equitat fiscal; segon, el respecte nacional; i tercer, l'exercici del dret a decidir pactat amb l'Estat", ha resumit l'alcalde de Lleida, Àngel Ros.

Entre els que han acompanyat els impulsors d'Agrupament Socialista hi havia els membres de l'executiva del PSC Joan Ignasi Elena i Fabian Mohedano, l'exconsellera Montserrat Tura, l'exsecretària del govern Laia Bonet i l'exministre Joan Majó.

L'Agrupament Socialista no és el primer corrent nascut a partir del sector crític del PSC. Fa un any va néixer Avancem, al qual pertanyen Elena, Mohedano i Bonet. Aquest mateix dimarts s'ha fet públic un manifest, signat tant per participants del Fòrum Cívic com d'Avancem, crític amb la Declaració de Granada i reclamant que una nova Constitució federal inclogui el dret a decidir.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut