Barcelona

Neix a Barcelona el primer nadó d'Europa amb microcefàlia pel virus del Zika

La mare va contreure el virus per una picada de mosquit a l'Amèrica Llatina

RedaccióActualitzat

Primer cas d'un nadó nascut amb malformacions pel virus del Zika a Catalunya. Una dona que va contreure el virus per una picada de mosquit a l'Amèrica Llatina i ha donat a llum un nadó amb microcefàlia i altres malformacions, segons han informat des de l'Hospital de la Vall d'Hebron. Es tracta del primer cas de microcefàlia vinculat al Zika a Europa.

La mare ha donat a llum aquest dilluns al matí i va tirar endavant l'embaràs encara que, al maig, li van detectar les malformacions al fetus, quan estava de 20 setmanes de gestació. El part ha estat a terme i per cesària.

El nadó, que està ingressat a Neonatologia de la Vall d'Hebron, està clínicament estable i no ha necessitat reanimació, però ha nascut amb el perímetre cranial baix, segons ha explicat el cap del servei de Neonatologia de la Vall d'Hebron, Fèlix Castillo. No han donat dades, però és més petit dels 33-34 centímetres que es consideren normals. 

Per preservar la intimitat de la família, els metges no han explicat si és nen o nena. També han deixat clar que no hi haurà més compareixences per explicar la seva evolució. Els metges hauran d'anar valorant quines conseqüències tindrà aquesta afectació neurològica i quines altres malformacions té.

L'esperança de vida del nadó serà "com la de qualsevol nen amb una afectació neuronal, i la seva qualitat de vida es fa difícil predir-la sense saber encara el grau d'afectació cerebral que tindrà" ha comentat el doctor Castillo.

La cap d'Obstetrícia i Ginecologia de la Vall d'Hebron, Elena Carreras, ha explicat que la mare està bé i que tant ella com el pare estan "molt emocionats i contents" amb el naixement del nadó.

A Catalunya s'ha detectat el Zika en 21 embarassades. Cinc d'aquests nadons han nascut sense cap malformació. Si ens fixem en el conjunt de la població, a Catalunya, s'han declarat 91 casos de virus Zika, 24 homes i 67 dones, entre les quals hi ha les 21 gestants.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut