Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player

Neguit a la comunitat peruana a Catalunya per si l'autocop d'estat s'ha tancat en fals

Gairebé 30.000 persones tenen nacionalitat peruana i molts han passat les últimes hores pendents de les xarxes i en contacte amb la família i amics

La comunitat peruana a Catalunya segueix amb neguit els últims esdeveniments, amb el temor que la crisi per l'intent d'autocop d'estat del ja expresident Pedro Castillo s'hagi tancat en fals.

A Catalunya hi viuen gairebé 30.000 persones amb nacionalitat peruana i òbviament segueixen l'actualitat del país amb preocupació. La nit de dijous a divendres, molts l'han passat desperts i pendents del televisor i del mòbil.

Les xarxes socials van plenes de contingut polític. I, també, els pensaments de molts peruans a Catalunya. A l'espera del que passi en les pròximes hores, veuen amb encara més incertesa el futur econòmic i polític del Perú, com explica Noemí Torres, que té els seus dos fills al Perú:

"La veritat, ara, al Perú em dol. El que està passant m'afecta molt emocionalment. Ens ve una gran crisi econòmica que ens afectarà a tots."

Es refereix a la inflació i la falta de feina, la crisi econòmica que fa temps que castiga les famílies, com explica Ana Luisa González Pérez, que fa quatre anys que és a Catalunya:

"Jo penso que ja estem com a Cuba. Tot s'ha encarit. Falta feina, no hi ha oportunitats."

També hi pensa Diego Orlando, que té 18 anys i treballa en un restaurant a Barcelona. Fa un any que va marxar del Perú i explica que la majoria de joves "s'han de buscar la vida i es perden", "el millor que es pot fer és emigrar".


Nervis a l'espera de novetats

Les noves tecnologies han estat aliades en aquestes últimes hores per seguir les notícies, com és el cas de Pina Quiñones, que pertany a diverses entitats culturals peruanes i ha seguit les novetats a través de diversos canals i de YouTube. Han estat hores de nerviosisme, tal com explica:

"Molt nerviosa, totalment, i esperant notícies. A mi, personalment, em preocupa molt. Tenim tanta riquesa, però només hi ha un petit grup de rics. Que hi hagi tanta desigualtat social..."

També Bernardo Casique, que és membre del Centre Peruà de Barcelona, segueix pendent de les novetats. Diu que ja preveien que passaria, perquè "no hi ha lideratge polític i la majoria de governs no tenen majoria absoluta".

Les xarxes socials i les televisions, aliats per mantenir-se al dia a milers de quilòmetres (TV3)

A més d'informar-se a través de les xarxes, molts dels membres de la comunitat peruana també han estat en contacte continu amb família i amics, com explica Úrsula Santacruz, membre del col·lectiu Contra el Indulto y la Impunidad Barcelona, que assegura que li ha costat dormir:

"La meva sensació és de molta frustració i d'estar vivint el mateix de sempre i no saber què passarà."

Les pròximes hores seguiran atents a l'actualitat, amb un futur encara molt en l'aire.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut