Negociació "teatralitzada" de PSOE i Podem, amb unes noves eleccions a l'horitzó
Els líders de PSOE i Unides Podem, Pedro Sánchez i Pablo Iglesias

Negociació "teatralitzada" de PSOE i Podem, amb unes noves eleccions a l'horitzó

El guió de la pel·lícula sembla escrit. A Madrid es respira ambient de repetició electoral, però Pablo Iglesias podria buscar un gir d'última hora i votar a favor de la investidura de Pedro Sánchez

Albert CalatravaActualitzat

Hem entrat en unes negociacions per a la investidura "teatralitzades", i això no és un bon senyal. En política, hi ha una màxima que gairebé sempre es compleix: les reunions que funcionen són aquelles discretes, allunyades del focus mediàtics, aquelles de les quals, com a molt, en tenim constància quan ja s'han fet.

Després d'un agost dels polítics en mode "stand by", ara, tothom sembla que té pressa per escenificar que s'està movent, massa activitat de cara a la galeria. S'ha passat de les trobades secretes entre Carmen Calvo i Pablo Echenique del mes de juliol a anunciar a bombo i plateret qualsevol contacte. Un exemple ha estat la reunió d'aquest dijous entre els equips negociadors de PSOE i Unides Podem. Trobada amb hora, data i lloc.

 

La portaveu del PSOE al Congrés, Adriana Lastra, sortint de la reunió aquest dijous amb Unides Podem (EFE)

 

Corredisses i empentes dels periodistes per la Carrera de San Jerónimo, perseguint els negociadors. Malestar dels morats perquè reclamaven un reunió de perfil tècnic i no pas una cita que es podia convertir en un acte més de la precampanya. És la sensació que vam tenir tots els informadors que dimarts vam cobrir l'acte de presentació de les 370 propostes programàtiques de Pedro Sánchez. Bona part del que vam veure ens recordava un míting electoral. D'allà vam sortir convençuts que el dia 10 de novembre tocaria anar de nou a les urnes.

 

 

Una cosa sembla clara, Pedro Sánchez no està disposat a arriscar amb una proposta que inclogui ministeris per a Podem. És el que reiteren una vegada i una altra des del seu entorn, però tampoc vol que s'instal·li en l'opinió pública la idea que ja li va bé la repetició d'eleccions perquè els socialistes millorarien resultats. Sánchez prepara el terreny.

Amb les reunions de dimecres amb ERC i PNB ha afegit més pressió a Podem, però els d'Iglesias de portes endins, fins i tot sostenen que no tenen por d'unes possibles eleccions al novembre. Creuen que la patacada electoral no seria tan gran com alguns vaticinen, entre altres raons perquè Íñigo Errejón no tindrà temps per configurar llistes alternatives com sí que va fer a la Comunitat de Madrid.

En qualsevol cas, els sondejos electorals interns que facin uns i altres en els pròxims dies seran claus per veure cap a on es decanta la balança d'aquestes negociacions in extremis.

 

El líder d'Unides Podem, Pablo Iglesias, aquest dijous al Congrés dels Diputats (EFE)

 

Amb tot, ara mateix a Madrid es respira ambient de repetició d'eleccions i tots els partits preparen les seves maquinàries per a aquest desenllaç. El guió de la pel·lícula sembla escrit, però un dels actors el podria fer saltar pels aires: Pablo Iglesias. Sempre imprevisible. Al juliol ja va aconseguir descol·locar el PSOE amb el pas al costat anunciat un divendres a la tarda amb un vídeo inesperat penjat a les xarxes socials.

Ara, podria buscar un nou gir d'última hora anunciant el seu vot favorable a Sánchez a canvi de res, gratis, sense tancar cap acord. Un caramel enverinat que amoïna més d'un a la seu socialista del carrer Ferraz...

ARXIVAT A:
InvestiduraPedro SánchezPablo IglesiasPSOEUnides Podem
Anar al contingut