Els manifestants han obligat els agents a replegar-se en algun moment de la protesta (EFE/Santi Otero)
Els manifestants han obligat els agents a replegar-se en algun moment de la protesta (EFE/Santi Otero)

Cremen contenidors i s'enfronten amb la policia a Burgos per les noves restriccions

A Santander, vuit persones han estat detingudes pels aldarulls en les protestes contra les noves restriccions

RedaccióActualitzat

El malestar per les restriccions per la Covid s'estén i es barreja amb el negacionisme de la malaltia. La mateixa nit que a Barcelona hi ha hagut els pitjors aldarulls d'ençà que va començar la pandèmia, a Burgos s'ha viscut una situació semblant. Hi ha hagut incidents violents, amb crema de contenidors i enfrontaments amb la policia, que s'ha vist superada per la protesta.

Més d'un centenar de persones han protagonitzat els aldarulls, especialment al barri de Gamonal, amb violents enfrontaments amb la policia, llançament de pedres i crema de més de cent contenidors. En algun moment, fins i tot han aconseguit fer recular els agents.

 

Els incidents han arribat, com a Barcelona, després d'una concentració en contra del confinament perimetral que ha començat a Castella i Lleó. La protesta s'ha convocat per xarxes socials i s'hi han sumat alguns grups negacionistes de la pandèmia.

Just quan s'ha acabat la concentració reivindicativa dels sectors afectats per la Covid han començat els disturbis. Ha estat a les 10 de la nit, l'hora en què comença el toc de queda decretat a Castella i Lleó.

(EFE/Santi Otero)

Un grup ha tallat la circulació al carrer Vitoria del barri Gamonal de Burgos i ha començat a tirar pedres i llambordes a la policia i a cremar contenidors i destrossar marquesines d'autobusos. En total, s'han comptat un centenar de contenidors cremats.

La Policia Nacional i la local han intentat contenir els manifestants, però les protestes s'han estès també per altres barris de la ciutat, com el de San Pedro y San Felices, tot i que amb menor intensitat.

L'alcalde de Burgos, Daniel de la Rosa, del PSOE, ha demanat a la delegació de govern espanyol que reforci la presència policial a la ciutat per evitar nous aldarulls.

El president de Castella i Lleó, Alfonso Fernández Mañueco, del PP, ha fet aquesta nit una crida a la serenitat i la responsabilitat a la ciutat de Burgos.


Vuit detinguts a Cantàbria

A Burgos i Barcelona se'ls ha sumat dues ciutats de Cantàbria, la capital, Santander, i Torrelavega. Vuit persones han quedat detingudes en una nit amb protestes que també han acabat en aldarulls.

A Santander, unes 150 persones han llançat bengales, petards, pedres i ampolles a la policia. A Torrelavega, 200 persones van tallar el trànsit, tot i que no hi haver incidents.


Protestes a Gamonal sis anys després

Les protestes han tornat a Gamonal sis anys després. Al mateix carrer Vitoria on avui els manifestants han fet fugir la policia, l'Ajuntament de Burgos hi volia construir un bulevard, cosa que va indignar els veïns. El 2014 van sortir al carrer amb protestes que també van acabar amb aldarulls.

L'oposició veïnal denunciava el cost de la reforma, d'uns 8,5 milions d'euros, i el projecte, que incloïa una reducció de carrils i de l'espai d'aparcament gratuït.

L'actuació policial contra la protesta va generar una onada de solidaritat, amb manifestacions en altres ciutats, com Barcelona o Madrid.

Finalment, el 17 de gener del 2014 es va anunciar el cessament definitiu de les obres.

ARXIVAT A:
Coronavirus
Anar al contingut