Pere Navarro, primer secretari del PSC.
Navarro ha aclarit que no defensa cap tercera via sinó un model d'estat federal.
Barcelona

Navarro defensa la tercera via i fer una consulta "dins la llei, encara que potser no l'actual"

El primer secretari del PSC defensa la tercera via, "a la qual ara se sumen molts", i recorda que ells fa temps que la pregonen. Assegura que donen un "sí sense reserva" perquè els catalans votin sobre el seu futur, però "dins de la legalitat" i sempre que no s'usi el procés de forma partidària.

RedaccióActualitzat
El primer secretari del PSC, Pere Navarro, ha defensat la tercera via - que ha recordat que ells fa temps que treballen encara que "ara s'hi sumen molts"- amb una afirmació rotunda: "Nosaltres no volem trencar amb Espanya, volem estar junts, però millor" i ha demanat a Mas que "no es rendeixi a la primera" i continuï negociant amb Madrid. En aquest camí, Navarro li ha dit que els socialistes catalans donen "un sí sense reserves" al dret a decidir, i que el PSC treballarà per a la convocatòria d'una consulta, però "dins de la legalitat, potser no l'actual", ha postil·lat, suggerint la necessitat de la reforma de la Constitució que defensa el PSOE.

Navarro ha sostingut que des del PSC estan d'acord amb la consulta sempre que es faci dins de la llei i no s'usi el procés de forma partidista.

Durant el seu discurs en el Debat de Política General al Parlament català, el líder del PSC ha parlat de la Via Catalana i interpretant el sentir de la gent que hi va participar ha dit que els socialistes el comparteixen. "Estem tan emprenyats com vostè i els milers de catalans que van sortir al carrer. Volem canviar la situació. Ningú estima tant Catalunya ni ha treballat tant per ella com nosaltres. Igual potser sí, més no", ha indicat.

Davant aquest escenari, la recepta que ha posat sobre la taula Navarro és el federalisme, i tot repetint la frase que ja va pronunciar fa temps ("Espanya serà federal o no serà") ha convidat Mas a viatjar per Espanya enlloc d'anar a Brussel·les per comprovar que hi ha moltes persones que també aposten per aquest model. En el mateix sentit sentit, li ha criticat l'estratègia adoptada: "Les relacions entre Catalunya i Espanya són un repte polític i vostè les veu com un conflicte".

Mas: "La tercera via era l'Estatut. Som on som perquè no va funcionar"

El president Mas ha respost Navarro sobre aquesta qüestió en una llarga rèplica en què li ha exposat que ells sempre han treballat en la tercera via fins que ja no ha estat possible. "La tercera via és el que hem fet sempre, era l'Estatut, i som on som és perquè no han funcionat", ha reflexionat Mas, que ha considerat que "són els 100 últims anys de fracàs" els que els han dut al present atzucac.

Polítiques socials i atur

La intervenció de Navarro també s'ha centrat en la crisi que pateix Catalunya i en les mesures que ha emprès el govern per fer-hi front. En aquest capítol, Navarro ha retret a Mas la pròrroga dels pressupostos de la Generalitat "per mantenir les retallades i fer-les d'esquenes al Parlament". Ha parlat d'"estafa pressupostària" i de "retallades en la clandestinitat" i ha culpat Mas de fer servir el prestigi d'un dels catedràtics d'economia de renom (Mas-Colell) per retallar "d'amagat" i "més que mai". "Bravo, president!", ha conclòs Navarro després de repassar la llista de retallades en polítiques de benestar.

Fruït d'aquesta austeritat, segons Navarro, s'ha arribat a un punt de trencament. "President, el país s'ha fracturat, s'ha trencat", ha dit, abans d'acusar Mas "de no fer els deures en la lluita contra la crisi" i al seu govern de manca de "realisme i priorització" per afrontar les retallades en polítiques socials.

El líder del PSC també ha parlat de l'informe del Síndic de greuges sobre la malnutrició infantil per atacar Mas per ocultar els problemes i advertir-li que no s'adona dels problemes fins que esclaten i que si no fa res per impedir-ho aviat es trobarà amb un de nou: la desnutrició de la gent gran. A més, encara dins del capítol social, s'ha demanat per les polítiques d'ajuda a la dona i contra els maltractaments i ha indicat a Mas que en el seu discurs de dimecres no va pronunciar ni un sol cop la paraula "dona".

Navarro ha fet al·lusió a l'atur i li ha retret a CiU el suport "ideològic" a la reforma laboral del PP, alhora que l'ha convidat a reconèixer el seu error i li ha ofert mà estesa per lluitar conjuntament per crear ocupació.

Món local

El líder del PSC ha exposat que Mas no dedica prou atenció al patiment dels territoris i ha indicat que en el discurs del president durant la primera jornada del debat de política general hi va trobar a faltar noms: "Falten noms que a mi se m'han quedat gravats en els darrers mesos: Flix, Arbúcies, Sant Vicenç de Castellet,... entre d'altres".
 
Anar al contingut