Yolanda Barcina, candidata d'UPN
La presidenta de Navarra, Yolanda Barcina, en una imatge d'arxiu
Pamplona

Navarra suprimeix les dietes dels polítics per assistir als consells d'administració d'entitats públiques

Els nous pressupostos forals fan públics els sous íntegres de tots els seus càrrecs i Navarra es converteix en la primera comunitat que prohibeix que es cobrin dietes per assistir, per exemple, a reunions de consells d'administració d'entitats públiques o privades. Segons el govern navarrès, aquesta mesura estalviarà un 43 per cent en sous.

RedaccióActualitzat
Enmig de les polèmiques per les retribucions dels governants i alts càrrecs de l'administració, que tenen el sou àmpliament complementat amb dietes, els navarresos han aprovat una mesura inèdita a tot l'Estat que permetrà que els ciutadans puguin conèixer al detall, a partir del 2012, el sou íntegre dels alts càrrecs d'aquesta comunitat, que serà un de sol i que apareixerà reflectit en la llei de pressupostos.

La mesura s'ha adoptat després de saber-se que la presidenta de Navarra, Yolanda Barcina (UPN), i el vicepresident econòmic, també d'UPN, Álvaro Miranda, duplicaven el seu sou oficial gràcies a les dietes que cobraven. En una operació compensatòria, el govern d'UPN-PSN va decidir, a principis de novembre, incrementar el seu salari i alhora eliminar les dietes. Així, segons informa el Diario de Navarra, la presidenta i exalcaldessa de Pamplona, "cobrarà 92.712 euros a l'any bruts, un 33% més del sou que recollien fins ara els pressupostos de la Comunitat Foral de Navarra. Als 69.534 euros de salari se sumarà un complement de 23.178 euros. La resta del gabinet, que tenia un salari base de 64.543 euros, també veurà incrementat el sou".

Tot i aquest increment salarial, els ingressos totals que percebrà el govern, l'any que ve, estaran molt per sota dels que tenia fins ara a causa de les dietes que cobraven tant el president anterior, com la resta del gabinet per part dels consells de societats públiques o de Caja Navarra. "Aquestes dietes han oscil·lat entre els 35.000 euros de mitjana que van rebre el 2010 els consellers, fins als aproximadament 93.000 euros del president. El gabinet de Yolanda Barcina ha decidit que cap dels seus integrants cobrarà ja dietes ni d'empreses públiques ni privades", segons les mateixes fonts.

La regulació que s'ha posat en marxa s'afegeix a un seguit de mesures aprovades des de l'inici de la legislatura, com la reducció de l'estructura de l'administració en un 8% o la dels alts càrrecs en un 24%.



Anar al contingut