Navarra i l'Aragó, pendents de la crescuda de l'Ebre, que ja ha provocat greus inundacions

El govern de Navarra ha demanat ajudes extraordinàries per fer front als danys materials que hi ha hagut

RedaccióActualitzat

Aragó, Navarra i La Rioja estan molt pendents de la crescuda del riu Ebre. El govern de Navarra ha demanat la declaració de zona catastròfica per les destrosses que les inundacions han provocat en diverses localitats.

Les pluges dels últims dies, associades al pas de la borrasca Barra pel País Basc, La Rioja i Navarra, han superat registres històrics.

La localitat navarresa de Funes completament negada per l'aigua EFE / Jesús Diges
La localitat navarresa de Funes completament negada per l'aigua (EFE/ Jesús Diges)

L'Ebre baixa amb un cabal de gairebé 2.700 metres cúbics per segon a Tudela, on l'aigua ja supera el sis metres d'altura i ha provocat inundacions. La crescuda del riu ha inundat per filtració a través del clavegueram carrers del casc antic on s'han anegat garatges i comerços pròxims al riu. L'àrea inundable s'ha tancat al trànsit i s'ha prohibit l'accés al pont sobre l'Ebre.

 

A Navarra, hi ha més de 70 poblacions afectades. També s'han desbordat afluents de l'Ebre, com el riu Arga, que ha provocat inundacions a localitats de la ribera de Navarra. A Pamplona, l'Arga va registrar dissabte la major crescuda d'aquest segle, amb un cabal de 608 m3/s i una altura de 4,80 metres.

A Saragossa es preparen per l'arribada de la crescuda de l'Ebre, que s'espera entre dimarts i dimecres (EFE/Javier Cebollada)
A Saragossa es preparen per l'arribada de la crescuda de l'Ebre, que s'espera entre dimarts i dimecres (EFE/Javier Cebollada)

En el tram següent, el riu Ebre continua la crescuda. La Confederació Hidrogràfica de l'Ebre espera que els valors més alts del cabal (de 1.900 a 2.300 metres cúbics/segon) arribin a Saragossa entre dimarts i dimecres.

Les autoritats temen que la crescuda extraordinària de l'Ebre superarà la que fa sis anys va provocar greus inundacions a Novillas.

A Novillas vigilen el cabal del riu Ebre, que ja ha provocat greus inundacions a Navarra
A Novillas vigilen el cabal del riu Ebre, que ja ha provocat greus inundacions a Navarra (EFE/Javier Cebollada)

Les inundacions han afectat també la xarxa viària: s'han hagut de tallar dos carrils de l'AP-15 a Valtierra i s'han desviat diversos trams.

L'Ebre ha inundat camps de conreu, poblacions i parts de la xarxa viària a Navarra, La Rioja i l'Aragó
L'Ebre ha inundat camps de conreu, poblacions i parts de la xarxa viària a Navarra, La Rioja i l'Aragó

Els cossos d'emergència demanen als veïns de les poblacions inundades que evitin sortir de casa i no es desplacin en vehicles motoritzats si no és del tot imprescindible.

 

 

ARXIVAT A:
MeteorologiaInundacions
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut