Alexei Navalni és considerat el màxim rival polític de Putin a Rússia (Reuters/Tatyana Makeyeva)
Alexei Navalni és considerat el màxim rival polític de Putin a Rússia (Reuters/Tatyana Makeyeva)

Navalni, opositor a Putin empresonat, Premi Sàkharov a la llibertat de consciència

El nom d'aquest activista contra la corrupció a Rússia sonava des que el 2019 va ser detingut per organitzar una manifestació il·legal

RedaccióActualitzat

L'opositor rus Aleksei Navalni, activista contra la corrupció i principal adversari polític del president rus, Vladímir Putin, empresonat des del mes de febrer, és el guanyador d'aquest any del Premi Sàkharov, que atorga el Parlament Europeu.

L'Eurocambra ha valorat, sobretot, la seva lluita per la llibertat d'expressió i consciència, que "li ha costat la llibertat i gairebé la vida", en paraules de la vicepresidenta Heidi Hautala.

La candidatura de Sàkharov ha aconseguit el suport del grup popular i dels liberals, passant al davant d'un col·lectiu de dones afganeses que defensen els drets humans, que tenien el suport de socialistes i verds, i de l'expresidenta interina de Bolívia, Jeanine Áñez, que tenia el suport dels conservadors.

Navalni, que el mes de juny va fer 45 anys, està condemnat a tres anys i mig de presó per saltar-se els termes de la llibertat provisional quan va marxar a Alemanya a rebre tractament mèdic després de ser enverinat amb un agent químic. Un atac del qual acusa Putin.

El 31 de març, Navalni va començar una vaga de fam per reclamar poder ser visitat a la presó per un metge de la seva confiança. Va abandonar-la al cap de 24 dies per recomanació mèdica.


Un premi als russos que "no temen dir la veritat"

En un missatge a les xarxes socials, l'organització fundada per Navalni, prohibida a Rússia, ha celebrat el premi, que fa extensiu a tots els russos "que no són indiferents, que fins i tot en els períodes més foscos no temen dir la veritat".

El seu nom ja sonava com a candidat al Premi Sàkharov des que l'any 2019 va ser detingut, acusat d'organitzar una manifestació il·legal contra la negativa del govern a inscriure candidats no oficialistes a les eleccions locals.

Navalni, conegut per denunciar la corrupció en l'administració pública russa i per organitzar protestes multitudinàries contra el govern des del 2011, ha tingut des d'aleshores diversos problemes successius amb la justícia que li han impedit presentar-se com a candidat a les eleccions i disputar la presidència a Putin.  

El 2014, de fet, ja va ser detingut amb un argument semblant que aquest 2021: haver incomplert un arrest domiciliari.


L'oposició russa, del Nobel al Sàkharov

El premi del Parlament Europeu a Aleksei Navalni arriba quan encara no fa dues setmanes que un periodista rus, Dmitri Muràtov, va ser un dels dos guanyadors del Premi Nobel de la Pau.

Muràtov havia estat editor del setmanari Nóvaia Gazeta, on treballava la periodista Anna Politkóvskaia, assassinada l'octubre de 2006.

 

ARXIVAT A:
RússiaAleksei NavalniParlament Europeu
Anar al contingut