Aleksei Navalni, durant una apel·lació al tribunal (Reuters / Maxim Shemetov)
Aleksei Navalni, durant una apel·lació al tribunal (Reuters / Maxim Shemetov)
Moscou

Navalni desafia Putin amb una vaga de fam fins que el visiti un metge de fora la presó

L'opositor rus diu que per a Putin "la vida d'un pres val menys que un paquet de tabac"

Actualitzat

Aleksei Navalni ha anunciat aquest dimecres que comença una vaga de fam fins que la presó on es troba permeti que el visiti un metge i li faciliti medicació.

L'opositor rus ho ha fet públic a través de les seves xarxes socials, subratllant que, obeint la llei, té dret "a trucar a un metge i a tenir medicaments".

Ara per ara, ha sentenciat, no li donen "ni una cosa ni l'altra", després d'haver adreçat, aquest mateix dimecres una carta al director de la presó on ha d'estar reclòs per complir una condemna de dos anys i mig, segons sentència de la justícia russa.

 

La carta en què Navalni ha anunciat que comença una vaga de fam
La carta en què Navalni ha anunciat que comença una vaga de fam (Reuters)
A la carta, Navalni denuncia que el 'torturen', despertant-lo vuit cops durant la nit
A la carta, Navalni denuncia que el 'torturen', despertant-lo vuit cops durant la nit (Reuters)

 

Navalni va tornar al país després de ser enverinat a l'estiu, entrar en coma, i recuperar-se en una clínica alemanya, però el van detenir les autoritats just aterrar a Rússia. Des de l'11 de març, està reclòs al penitenciari número 2 de la regió de Vladímir, a prop de Moscou, que Navalni va titllar de "camp de concentració".

 

Sense medicació

Un dels enemics més fervents del líder del Kremlin ha relatat que, malgrat l'intens i progressiu dolor que pateix, "primer a l'esquena, després a la cama dreta i, ara, en una part inflada de l'esquerra", al marge de no rebre atenció mèdica, tampoc li han prescrit medecines per alleugerir el sofriment.

Sarcàsticament, Navalni ha escrit que s'ho podria arreglar d'alguna manera "amb una sola cama. Però no vull quedar-me sense cap de les dues. Seria molt injust".

 

El centre penitenciari 2 de la regió de Vladímir, on està empresonat Aleksei Navalni (Reuters / Evgenia Novozhenina)

 

Denúncia de tortures

En la mateixa publicació a la xarxa, Navalni denuncia que el "torturen amb privació de son", despertant-lo vuit cops durant la nit.

I acaba disparant amb bala al president de Rússia:

"Aquesta és la regió de Vladímir (Putin). La vida d'un pres val menys que un paquet de tabac."

Enverinat l'agost del 2020 amb Novitxok, un agent químic, mentre era a Sibèria, Navalni, de 44 anys, apunta que el seu deteriorat estat de salut podria relacionar-se amb aquell episodi i ser conseqüència directa "de l'acció o la inacció dels funcionaris dels serveis penitenciaris".

 

 

Suport extern

Mentrestant, mig miler de metges han firmat una petició en la qual demanen al Kremlin i a la penitenciaria que assisteixin com més aviat millor l'opositor empresonat.

Anteriorment, Iúlia Navàlnaia, la seva dona, va instar Vladímir Putin a alliberar-lo immediatament, des del seu compte a Instagram.

El Kremlin va recomanar adreçar les queixes als serveis penitenciaris, cosa que ha fet personalment Navalni en la carta manuscrita al director de la presó.

 

 

 

ARXIVAT A:
Aleksei NavalniVladímir PutinRússiaVaga de fam
Anar al contingut