Navalni, emmanillat, a l'arribada al tribunal (Reuters)
Navalni, emmanillat, a l'arribada al tribunal (Reuters)

L'opositor rus Aleksei Navalni, condemnat a tres anys i mig de presó

La jutge considera que Navalni va violar la llibertat condicional quan l'any passat no va personar-se davant les autoritats

Actualitzat

La justícia russa ha condemnat a tres anys i mig de presó el líder opositor rus Aleksei Navalni. La jutge del cas fa efectiva, així, una sentència de l'any 2014, que el Tribunal Europeu dels Drets Humans va qualificar d'"arbitrària".

La magistrada considera que Navalni, que el mes passat va tornar a Rússia després de recuperar-se de l'enverinament que va patir amb l'agent químic Novitxok, va violar la llibertat condicional en no personar-se davant les autoritats.

Tant les autoritats que el van detenir com la jutge al·leguen que l'opositor a Putin havia incomplert les mesures excepcionals que mantenien en suspens una pena del 2014 per acusacions de frau.

A l'exterior del tribunal de Moscou on s'ha jutjat Navalni, envoltat de fortes mesures de seguretat, s'han detingut més de 230 persones.

Desplegament policial a l'exterior del tribunal on s'ha celebrat el judici a Navalni
Desplegament policial a l'exterior del tribunal on s'ha fet el judici a Navalni (EFE / Maxim Shipenkov)

 

"Putin passarà a la història com un enverinador"

En el judici en contra seu, Navalni ha assegurat que el president rus, Vladimir Putin, "passarà a la història com un enverinador". En una de les seves intervencions, l'opositor ha dit que el judici contra ell pretén "intimidar a milions" de ciutadans russos, però s'ha mostrat confiat que la població no es deixarà "acovardir":

"Això no és una demostració de força, sinó de debilitat. No es pot empresonar ni centenars de milers ni milions."

L'opositor acusa el president rus d'haver ordenat el seu enverinament amb Novitxok l'agost del 2020, un fet que va fer que es traslladés a Alemanya per recuperar-se. "Tothom s'ha convençut que és un simple funcionari de pa sucat amb oli, que va arribar al càrrec per casualitat. Mai ha participat en un debat. El seu únic mitjà de lluita és l'assassinat", ha declarat Navalni.

En les darreres setmanes, el Kremlin ha rebutjat totes les crítiques occidentals contra la detenció de Navalni i l'ús de la força per part de la policia a les protestes multitudinàries en suport a l'opositor, en què s'han detingut prop de 10.000 persones.

 

Navalni, durant una manifestació de l'oposició a Putin, l'any 2019
Navalni, durant una manifestació de l'oposició a Putin, l'any 2019 (EFE / Sergei Ilnitsky)


 

ARXIVAT A:
RússiaVladímir Putin
Anar al contingut